Majske kiše opet prave štetu (Foto)

Objavljeno: 24. 5. 2017 u 20:02h

Šteta koja je nastala u jakom grmljavinskom nevremenu juče je pobrojana i komisije će na teren, dok u mnogim dijelovima BiH stanovnici strahuju da će se opet ponoviti.

Tihomir Dejanović, direktor “Protivgradne preventive RS”, rekao je da su u pripravnosti protivgradne rakete ako bude nevremena.

On je potvrdio da je u utorak ispaljeno 129 raketa, ali i da su imali dvije zabrane kontrole letenja, zbog čega nije bilo moguće dejstvovati nad Prnjavorom i Laktašima.

Obilna kiša praćena gradom prouzrokovala je poplave u više opština, a najgore su prošli Modriča, Posušje, Šipovo, federalna opština Doboj Istok na području mjesne zajednice Klokotnica, a poplavljeno je više privatnih objekata zbog bujica koje su zatrpale propuste za lokalne vodotoke.

“Izgleda da je maj koban još od prije tri godine od onih poplava. Ove kiše uvijek donesu strah”, kaže jedan mještanin Modriče.

Nova velika šteta na poljoprivrednim kulturama pričinjena je u Posuškom Gracu, gdje je krupa veličine oraha poljoprivrednicima zadala novi udarac. U Modriči su se u utorak izlile rijeke u mjestima Vranjak i Koprivna, a Velika i Mala rijeka su pričinile štetu i na lokalnim putevima.

“Bujica je na puteve nanijela veliku količinu kamenja i drveća, te na nekoliko mjesta oštetila asfalt i potporne zidove, što su čistile mašine. U Koprivni je bila ugrožena jedna porodica, ali se voda brzo povukla i nije bila potrebna intervencija”, rekao je Željko Terzić, samostalni stručni saradnik za Civilnu zaštitu ove opštine i dodao da će biti imenovana komisija za procjenu štete.

Obilne padavine prouzrokovale su štetu na putnoj infrastrukturi i poljoprivrednim usjevima, posebno na području MZ Šije, saopšteno je iz Operativnog centra Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Prema prognozama meteorologa, padavine nešto manjeg intenziteta, pa i grad očekivani su i večeras, nakon čega slijedi nekoliko dana svježijeg vremena – od 16 do 21°C, a od nedjelje dolazi stabilniji period kada će doći do naglog porasta temperatura i od utorka će temperatura dostizati 30°C.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/majske-kise-opet-prave-stetu-foto/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot