Kineski jezik na pragu naših škola

Objavljeno: 24. 5. 2017 u 12:28h

U osnovne i srednje škole u Republici Srpskoj trebalo bi uvesti kineski kao drugi strani jezik, a njegovo poznavanje postaje sve veća potreba.

Poručili su to juče zvaničnici RS nakon posjete eminentnih kineskih profesora, koji su na banjalučkom Fakultetu političkih nauka održali predavanje pod nazivom “Kina – pojas i put”. Predsjednik RS Milorad Dodik smatra da bi bilo veoma korisno za građane Srpske da se razmotri mogućnost da u škole bude uveden kineski.

“Najveća prepreka za uvođenje ovog jezika u škole je nedostatak kadra. Međutim, kineska strana je spremna da pomogne u tom pogledu, putem volontera, koji bi ovdje bili nastavnici”, rekao je Dodik.

On je dodao da je Kina, kao globalni ekonomski i vojno-politički faktor, zainteresovana za globalne procese, a da Srpska ima veliko interesovanje za saradnju sa ovom zemljom.

Naglasio je da Srpska ima interesovanje za razvoj infrastrukture i saradnju sa Kinom.

“Već smo jedan značajan projekat realizovali sa Kinom, a to je izgradnja Termoelektrane “Stanari”. Važno je i formiranje ekonomskih zona, one su dio ekonomskog uspjeha Kine”, dodao je Dodik.

I premijerka RS Željka Cvijanović smatra da postoji potreba za uvođenjem kineskog jezika u naše škole.

“Neki dan sam razgovarala u Beogradu o tome koliko je potencijala i raznih ponuda iz Kine, a koliko u stvari nemamo licenciranih turističkih vodiča koji poznaju kineski jezik. Ukazali smo i na to da je teško pronaći prevodioce i ljude koji su uključeni u firme koje Kinezi ovdje uspostavljaju”, kazala je Cvijanovićeva.

Ona je dodala i da Srpska može imati ekonomski interes ukoliko bude uključena u koncepte koje sprovodi Kina.

Ugledni profesor iz Kine Ji Džun istakao je da Kina predlaže zajednički ekonomski razvoj svih zemalja, za šta je neophodno promovisati inicijativu “Kina – pojas i put”.

Ambasador Kine u BiH Čen Bo rekla je da Kina ima značajne ekonomske uspjehe i da je u ovoj zemlji stotine miliona ljudi izvučeno iz siromaštva.

“Sa RS koja je aktivno uključena u našu inicijativu, uspješno sarađujemo, što je vidljivo i iz realizacije projekta izgradnje Termoelektrane “Stanari”, kazala je Čen.

Most

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujić izjavio je da saradnja sa univerzitetima iz Šangaja, Pekinga i ruskog grada Perma ne treba ostati samo na nivou akademskih pitanja, već da ove visokoškolske ustanove budu most za širenje kulture među regionima, kao i za privrednu saradnju. On je istakao i da je Univerzitetu u Istočnom Sarajevu velika čast što je ugostio rektore tih univerziteta.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/kineski-jezik-na-pragu-nasih-skola/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot