Hrvatska traži 100 miliona evra od RS

Objavljeno: 24. 5. 2017 u 11:53h

Hrvatska je od BiH, odnosno RS zatražila nadoknadu za svoja ulaganja u Termoelektranu “Gacko” do devedesetih godina prošlog vijeka, a odštetni zahtjev iznosi oko stotinu miliona evra.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić kazao je da je “Hrvatska elektroprivreda” obavijestila vlasti Srpske da potražuje određen iznos novca na osnovu investicija u sektor energetike u periodu prije početka posljednjeg ratih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

“Potražuju novac za oko pet teravata električne energije. Ako bismo gledali koliko bismo mi mogli da potražujemo od Hrvatske, imajući u vidu Hidroelektranu “Dubrovnik”, to bi mogao biti približan iznos. Procjenjujemo da je to što mi potražujemo od Hrvatske u vrijednosti negdje oko četiri ili malo više teravata za sve ove godine koliko su oni koristili Hidroelektranu “Dubrovnik” na osnovu naših resursa”, istakao je Đokić.

Hidroelektrana “Dubrovnik” koristi vodni potencijal rijeke Trebišnjice iz vještačkog jezera u Bileći.

“Ne bih rekao da je zahtjev za nadoknadu pitanje koje treba da nas zabrine, ali došlo je vrijeme da otvoreno razgovaramo sa Hrvatskom o ovim pitanjima i pokušamo pronaći kompromis da se ne bismo upuštali u pravne sporove”, istakao je Đokić.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je rekao da je Savjet ministara, odnosno resor na čijem je čelu, dobio zahtjev iz Hrvatske za nadoknadu njihovih ulaganja i da je riječ o ozbiljnoj situaciji.

“Hrvatska elektroprivreda” traži dobrovoljno poravnanje, odnosno isplatu uloženih sredstava u BiH, a ako BiH ovom pitanju ne pristupi dobrovoljno, najavili su međunarodnu arbitražu”, rekao je Šarović.

Kazao je da je o ovome upoznao Savjet ministara BiH i Vladu RS i da je obaviješteno i Pravobranilaštvo BiH.

“Riječ je o odštetnom zahtjevu koji vrijedi desetine miliona evra”, rekao je Šarović i dodao da će o tome više detalja javnost saznati kasnije.

Pravobranilac BiH Mlađen Mandić je rekao da je obaviješten da Hrvatska traži 100 miliona evra za prijeratna ulaganja u Termoelektranu “Gacko”.

“Riječ je o ugovorima iz 1973. godine. Ako Vlada RS to mirno ne riješi, uslijediće tužba. Sada su poslali obavještenje o mirnom rješavanju spora, a ako toga ne bude, onda će tužiti BiH pred arbitražnim sudom u Vašingtonu ili Beču”, rekao je Mandić i dodao da nema dodirnih tačaka između sporazuma u vezi sa Termoelektranom “Gacko” i proizvodnje električne energije u Dubrovniku.

Slovenačka “Elektroprivreda” traži od BiH u sklopu arbitražnog postupka pokrenutog prije tri godine u Vašingtonu 1,3 milijarde KM odštete, tvrdeći da Termoelektrana “Ugljevik” nije ispunjavala svoj dio ugovorenih obaveza. Kompanija iz Slovenije je 1981. godine učestvovala u finansiranju izgradnje Termoelektrane “Ugljevik”. Prema tadašnjem sporazumu između BiH i Slovenije ugljevička termoelektrana je imala obavezu da Slovencima isporučuje dogovorenu količinu struje po povoljnijoj cijeni. Ovaj sporazum je poštovan do 1992. godine, kada isporuka prestaje zbog ratnih dešavanja. U Vladi RS su naglasili da u slučaju da Slovenci dobiju spor dug treba da padne na teret institucija BiH, s obzirom na to da je riječ o međudržavnim odnosima nastalim prije rata.

Hidroelektrana “Dubrovnik”

Predmet spora sa “Hrvatskom elektroprivredom” u sklopu koje posluje Hidroelektrana “Dubrovnik” je raspodjela proizvedene struje iz sistema “Hidroelektrana na Trebišnjici”.

Struja je na osnovu učešća u investicijama dijeljena u omjeru 78 prema 22 odsto u korist RS do 1. novembra 1994. godine, kada je narušeno tehnološko jedinstvo sistema, jer je hrvatska strana jedan agregat u Hidroelektrani “Dubrovnik” direktno priključila na svoju elektroenergetsku mrežu.

Hrvatska je od tada do kraja marta 2010. godine neovlašćeno preuzela 3,87 milijardi kilovat-časova električne energije iz sistema “Hidroelektrana na Trebišnjici”, a dug je na osnovu toga polovinom 2008. iznosio 187 miliona maraka.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/hrvatska-trazi-100-miliona-evra-od-rs/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot