Parlament BiH o akcizama po peti put

Objavljeno: 23. 5. 2017 u 10:27h

Set zakona o povećanju akciza na naftu i naftne derivate po svemu sudeći naći će se po peti put pred poslanicima Predstavničkog doma BiH.

Naime, Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, najavio je da će ta institucija ponovo uputiti set ovih zakona u parlamentarnu proceduru i najavio da će Vijeće ministara napraviti novi krug razgovora, navodeći da inicijativa mora krenuti ponovo od Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

“Obavićemo razgovore, posebno sa Savezom za promjene, MMF-om i drugim učesnicima, o pitanju ugradnje odredbi o plavom dizelu u zakonu”, rekao je Zvizdić.

On je naglasio da je pitanje akciza s polja struke, konkretnih činjenica, benefita koje bismo dobili prebačeno na polje politikanstva. Dodao je da je akciza jedan od najefikasnijih instrumenata za izgradnju putne infrastrukture.

“U Domu naroda je to prošlo bez ikakvih problema. Čini mi se da unutar parlamenta BiH treba raditi na objedinjavanju političkih partija koje zaista žele infrastrukuturni i ekonomski razvoj BiH”, dodao je Zvizdić.

Naglasio je da ima informacije da je obezbijeđena parlamentarna  većina, što je izazvalo oštre kritike poslanika SDS-a u Predstavničkom domu BiH i njihovih ministara u Vijeću ministara. M

irko Šarović (SDS), ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kazao je juče da ne zna na koga je mislio Zvizdić, koji je najavio da postoji parlamentarna većina za usvajanje novog prijedloga seta izmjena i dopuna zakona o akcizama.

“Nisam o tome upoznat niti imam bilo kakve informacije koje bi išle u pravcu konkretnih rješenja kada je riječ o zakonu o akcizama”, rekao je.

Mladen Bosić (SDS), zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, rekao je juče na konferenciji za novinare da nije tačna priča da su akcize uslov za pristup BiH EU i da imaju veze sa Reformskom agendom, te da stav SDS-a u vezi sa akcizama ostaje isti ako se ponovno pokrene procedura usvajanja akciza u parlamentu BiH.

Bosić je  istakao da je ponovni pokušaj da se akcize stave na dnevni red Predstavničkog doma ponižavanje parlamenta. Prema njegovim riječima, ovo bi bio peti pokušaj da se akcize stave na dnevni red Predstavničkog doma koji ih je četiri puta odbio.

“To je silovanje parlamenta da mora da provede nešto što Savjet ministara želi”, smatra Bosić.

Dodaje da postoje drugi načini da se prikupe sredstva za izgradnju autoputeva, navodeći kao primjer da se od uvoza oko milion telefona godišnje, na koje se ne plaćaju porezi, može prikupiti oko 90 miliona maraka.

On je upitao Zvizdića šta su uradili sa sredstvima namijenjenim za reformu zdravstva koja su prikupljena od akcize na duvan i alkohol i istakao da je SDS nezadovoljan njegovim ponašanjem i ponovnom inicijativom za vraćanje akciza na dnevni red parlamenta.

Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a i član Komisije za finansije i budžet, rekla je da SNSD neće da se upliće u to i da su oni opozicija na nivou BiH.

“Neka Savjet ministara ispunjava svoje obaveze. Pokušali smo u par navrata da im pomognemo, ali su i dogovor koji je postignut prebacili na politička prepucavanja. Za njihove nesuglasice neka ne traže spas u SNSD-u”, rekla je Majkićeva.

Podsjećamo, Šefik Džaferović, predsjedavajući Predstavničkog doma BiH iz SDA, prije desetak dana u intervjuu “Nezavisnim” izrazio je nadu da će do sjednice ovog doma zakazane za 31.maj biti osigurana parlamentarna većina koja će prihvatiti set zakona o akcizama.

Istovremeno, u Međunarodnom monetarnom fondu su nam rekli da uslovi za isplatu naredne tranše proširenog aranžmana ostaju isti.

Podsjećanja radi, Francisko Parodi, stalni predstavnik MMF-a u BiH, nedavno nam je nabrojao šta je potrebno uraditi da bi se aranžman mogao nastaviti: na državnom nivou treba usvojiti zakon o akcizama i zakon o osiguranju depozita, a na nivou FBiH usvojiti amandman na Zakon o bankama. Potrebno je i ostvariti mjerljiv i nepovratan napredak na obavljanju dubinske analize za “BH Telecom” i HT “Eronet”. S obzirom na to da su u FBiH usvojene izmjene i dopune Zakona o bankama i da se ponovo govori o uvođenju akciza na gorivo, odobravanju akciza nešto smo bliži.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/parlament-bih-o-akcizama-po-peti-put/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot