Funkcionerima dupla tura alkohola

Objavljeno: 22. 5. 2017 u 11:00h

U posljednje tri godine potrošnja pića u institucijama BiH povećana je za gotovo duplo, barem ako je suditi prema narudžbama alkoholnih pića koje logisticira Služba za zajedničke poslove institucija BiH.

Naime, još 2014. godine Služba je za potrebe državnih zvaničnika i gostiju koji dolaze naručila pića u protuvrijednosti 73.000 KM, što je bila potrošnja oko 6.000 KM mjesečno.

Samo tri godine kasnije, dakle u ovoj godini, Služba je sklopila ugovor s kompanijom “Lala i Laćo” iz Bijeljine, vlasnika Milivoja Stanivukovića, po kojem će ova firma u periodu od 18. aprila 2017. do 18. aprila 2018. godine institucijama BiH dostaviti alkohola u protuvrijednosti 140.000 KM. Dakle gotovo duplo, a institucije će moći da troše za alkoholna pića 11.600 KM mjesečno, pišu “Nezavisne novine“.

Interesantan je i podatak o kalkulaciji cijena. Naime, Služba je raspisala tender predvidjevši za alkohol 107.565 KM. No, ugovor sa Stanivukovićevom firmom je sklopljen po cijeni većoj za oko 33.000 KM.

Na sve ovo Siniša Perković, direktor Službe za zajedničke poslove institucija BiH, odgovara protupitanjem da li smo gledali koliko se inače popije u institucijama?

Na našu konstataciju da ne radimo inventuru pića, te da je to jako teško izračunati, obećao je da će nam dostaviti podatke o popijenom alkoholu u posljednjih nekoliko godina.

“U međuvremenu je došlo do povećanja cijena na tržištu, a ovo što je naručeno je samo okvirni sporazum. Od svega se povuče najviše 20 posto alkohola”, tvrdi Perković, te obrazlaže da Služba ne zna ko će šta piti po prijemima, te da mora imati spreman šank i predvidjeti svaku vrstu pića.

Ivica Ćavar, projekt menažder Centara civilnih inicijativa (CCI), koji je dobro upoznat s ovom “problematikom”, kaže da je, iako je bilo određenih povećanja cijena alkoholnih pića posljednjih godina, “malo čudno” da su nabavke alkohola u institucijama BiH porasle skoro duplo.

“Biće zanimljivo vidjeti koliko će koja od institucija BiH potrošiti na alkohol u ovoj godini, odnosno da li će se pritom poštivati važeći pravilnici, koji su dosta restriktivni budući da bi tijekom radnog dana trebalo biti zabranjeno točenje alkohola, izuzev u situacijama kada dužnosnike posjećuju visoki međunarodni dužnosnici”, kaće Ćavar.

Ističe kako ne želi prejudicirati bilo kakve zloupotrebe ili kršenje postojećih odluka i pravilnika, ali da je zanimljivo da se u siromašnoj BiH nabavka alkohola u institucijama BiH povećala skoro duplo.

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/funkcionerima-dupla-tura-alkohola/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot