Građani BiH sve zaduženiji: Banke isplaćuju milijarde KM kredita

Objavljeno: 21. 5. 2017 u 13:48h

Banke u Federacije BiH u prošloj godini dale su građanima 2,3 milijardi KM kredita, što je za šest odsto ili 266 miliona KM više nego u 2015. godini, podaci su federalne Agencije za bankarstvo.

U prošloj godini, prema podacima ove agencije, ukupno je plasirano devet milijardi KM novih kredita, što je za 18 odsto ili 1,4 milijardi maraka više u odnosu na godinu prije, navodi današnji zagrebački “Večernji list”, izdanje za BiH.

U FBiH u 2016. godini zabilježena su pozitivna kretanja u segmentu sektorskog kreditiranja, odnosno veće kreditiranje privatnih preduzeća nego stanovništva.

Od ukupno plasiranih kredita na privredu se odnosi 72 odsto, a na stanovništvo 25 odsto, dok je na kraju 2015. godine ovaj odnos bio 68 odsto za privredu i 27 odsto za stanovništvo.

Prema podacima Agencije za bankarstvo FBiH, broj loših kredita, odnosno kredita koji se ne vraćaju nikako ili se ne vraćaju u skladu s rokovima, u prošloj je godini smanjen za četiri odsto ili 66 miliona KM u odnosu na kraj 2015. godine.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/gradani-bih-sve-zaduzeniji-banke-isplacuju-milijarde-km-kredita/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])