Apel za pomoć: Slijepa i nepokretna djevojčica hitno treba liječenje

Objavljeno: 21. 5. 2017 u 12:54h

Nakon što su ljekari prognozirali mogućnost poboljšanja zdravstvenog stanja dvogodišnje Almedine Šiko iz Pribave kod Gračanice, pomoć humanih ljudi nije izostala.

U akciju prikupljanja novčanih sredstava za djevojčicu, koja je od rođena slijepa i nepokretna, uključuju se građani, ne samo iz okoline Gračanice i Tuzlanskog kantona nego i iz ostalih krajeva Bosne i Hercegovine, ali i iz inostranstva. Almedinu i njenog tri godine starijeg brata Almedina odgajaju otac, djed i nena.

Kada brat mazi i tepa Almedinu dok leži, kućom odzvanja dječiji smijeh.

Rijetko bi ko u tom trenutku, na prvi pogled, mogao pretpostaviti sa kakvim se problemima suočava ova bolesna djevojčica, krupnih plavih očiju. Nena Ajša u potpunosti joj je posvećena, nakon što je majka napustila dom, poslije čega se pojavila mogućnost da bi djeca mogla biti smještena u dom za djecu bez roditeljskog staranja.

Dok Almedininog oca Selmira komšije povremeno angažiraju za obavljanje poslova kako bi zaradio dnevnicu, nena Ajša 24 sata dnevno strepi nad svakim pokretom, trzajem ili uzdahom svoje unuke. Inače, prije nekoliko godina poginuo je Selmirov najstariji sin, koji je bio desetogodišnjak.

Dječak je stao na minu dok je s ocem skupljao staro željezo za preprodaju. Almedinu je majka rodila kada je bila u sedmom mjesecu trudnoće, a veliki trag na zdravlju djevojčice ostavio je period neliječenja nakon rođenja. Da Almedina ima šum i rupicu na srcu, ustanovljeno je, navodi Ajša, kada ju je prvi put odvela doktoru. Tada tromjesečna Almedina bila je teška tek nešto više od jednog kilograma. Dvije godine poslije, nedavno urađeni nalaz bio je pozitivno iznenađenje. Problemi sa srcem su se povukli.

˝Kada su joj sve snimili i pregledali, nema ni rupice, nema ni šuma. Kaže doktorica: Mašalah, neno, Allah, pa vi. Eto, curicu ste spasili, a mi smo stvarno mislili da neće preživjeti˝, priča Ajša.

Ona je s malenom provela mjesec dana u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, gdje se svakodnevno radilo na poboljšanju motorike i govora.

˝Nije ona mogla ni nogama, ni rukama. Lijevom rukom nije ništa mogla. Vježba joj je zaista pomogla. I doktori su super. Radili su s njom i vježbali. I ja je ovdje vježbam kako su mi pokazali˝, navodi Ajša.

Mali borac postepeno napreduje i čim Ajšin pasoš bude gotov, trebala bi ići na pretrage u Zagreb, pa nakon toga, prema preporukama ljekara iz Tuzle i Beograda, na liječenje u Tursku.

O liječenju vida i mogućnosti da Almedina prohoda, doktori su optimistični. No, finansijska situacija je ono što predstavlja problem ovoj porodici. Iako još uvijek nisu dobili podatak i ne znaju koliko bi liječenje u Turskoj koštalo, porodica pretpostavlja da je riječ o većoj sumi novca, koju oni nemaju.

˝Ali, doduše, svi su se javili. Mislim da je ta curica čitav svijet podigla na noge. Od svuda su me zvali, ne znam više odakle˝, navodi Selmir, zahvaljujući se svima koji zovu i pitaju za Almedinino zdravlje, te kako da pomognu.

Almedini možete pomoći na više načina i to pozivima (samo iz BH Telecom mreže) na broj 090 291 091 donirate dvije KM, a pozivom 090 290 029 donirate jednu KM.

Za uplate iz BiH:

Intesa Sanpaolo Banka BIH, 154-160-20044490-67.

Za uplate iz inostranstva:

Banks name: Intesa Sanpaolo Banka

BIH SWIFT CODE:UPBKBA22

IBAN: BA39 1541602004449067

Primalac: Udruženje “Pomozi”, dr. Fetaha Bećirbegovića br. 8, 71000 Sarajevo

Svrha: Za Almedinu Šiko

Paypal: [email protected]

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/apel-za-pomoc-slijepa-i-nepokretna-djevojcica-hitno-treba-lijecenje/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])