Zaposleni u trgovini, ugostitetljstvu i turizmu u RS-u najmanje plaćeni

Objavljeno: 20. 5. 2017 u 16:34h

Materijalni položaj zaposlenih u oblasti trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti u Republici Srpskoj izuzetno je težak, upozoreno je iz sindikata koji zastupa ove kategorije radnika.

Prosječne plate radnika u ovim djelatnostima u RS-u kreću se između 500 KM i 600 KM, što je za oko 300 KM manje od prosječne plate u RS-u, odnosno, za čak 1.200 KM manje od vrijednosti potrošačke korpe za četveročlanu porodicu u RS-u.

Jedan od razloga zbog kojeg su zaposleni u ovim oblastima slabo plaćeni je i veliki broj radnika koji čekaju posao na Zavodu za zapošljavanje RS-a, što uslovljava veliku konkurenciju i ponudu radne snage na tržištu rada, konstatovali su nedavno delegati Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti.

Najavljeno je da će se ovaj sindikat u narednom periodu posebno angažovati na borbi protiv rada ‘na crno’ i sive ekonomije, te nastaviti socijalni dijalog sa poslodavcima s ciljem povećanja plaća kroz potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora i kroz izmjene Zakona o radu RS-a.

Statistički podaci pokazuju da, od ukupnog broja poslovnih subjekata u nefinansijskoj poslovnoj ekonomiji RS-a, gotovo 40 posto posluje u sektoru trgovine, gdje je angažovana četvrtina od ukupnog broja zaposlenih.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/zaposleni-u-trgovini-ugostitetljstvu-i-turizmu-u-rs-u-najmanje-placeni/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot