Nema posla za studente u Srpskoj: Džeparac dobijaju od roditelja

Objavljeno: 17. 5. 2017 u 18:30h

Studenti tokom školovanja rijetko imaju piliku da rade honorarno, a i oni koji žele da zarade džeparac zvanično nemaju kome da se obrate i uglavnom se sami snalaze.

U Banjaluci su postojale dvije studentske zadruge koje su se bavile pronalaženjem poslova za studente koje nisu aktivne, a od postojećih studentskih i omladinskih organizacija niko se ne bavi pronalaženjem studentskih poslova.

 Honorarne poslove studenti najčešće nalaze sami putem oglasa, fejsbuka i drugih društvenih mreža ili po preporuci prijatelja, rodbine i slično.

“Vrlo je teško danas naći solidan i pristojan honorarni posao koji će da se isplati. Ponuda je slaba, i vjerujte da i tu treba da imate neku vezu  da vas ubaci” –  kaže studentkinja Milana koja je ponekad radila promocije proizvoda po marketima, ali od toga odustala.

U Omladinskom savjetu RS kažu da kod nas veliki broj studenata  džeparac dobija od roditelja, rijetki su oni koji primaju stipendiju, a još rjeđi oni koji ga zarade.

“Studenti honorarno rade razne vrste dnevnih i noćnih promocija proizvoda, kao operateri u inostranim kol centrima, dijele letke i slično. Neki sami nalaze klijente preko interneta koje podučavaju jezicima, kreiraju za njih softvere, dizajniraju im veb stranice. Ima i studenata koji rade da bi se izdržavali i studiraju”  – kaže Ljubica Kaurin, član Upravnog odbora OSRS.

Studenti bi više radili kada bi bilo više poslova, prilagođenih njima, kao i resursa koji bi ih obezbijedili.

“Studenti na inostranim fakultetima na primjer rade kao demonstratori na određenom predmetu, u biblioteci, u fakultetskoj kantini… “– ističe Kaurin.

Istraživanja instituta za razvoj mladih “Kult” iz Sarajeva pokazuju da oko 60 odsto mladih ne mogu doprinijeti kućnom budžetu, tako da su zavisni od dobijenog džeparca.

“Oni i koji rade zarađuju malo. Poslovi koje rade su uglavnom određeni i učinkom, na primer brojem prodatih proizvoda na koji mladi radnici ne mogu puno uticati” – kaže Nejra Neimarlija Roić iz Instituta.

Milišić: Imamo plan

Milan Milišić, predsjednik Unije studenata RS kaže da će  narednih dana Ministarstvu prosvjete  i nadležnim institucijama predstaviti plan kako da se studentima obezbijedi više honoranih poslova kao i pruži podrška prlikom pronalska poslova koji bi bili prilagođeni njihovim obavezama.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/nema-posla-za-studente-u-srpskoj-dzeparac-dobijaju-od-roditelja/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot