Tri godine od katastrofalne poplave

Objavljeno: 15. 5. 2017 u 15:08h

U Doboju je danas obilježen Dan sjećanja na katastrofalne majske poplave prije tri godine, a tim povodom položeni su vijenci na spomen-ploču ispred Skupštine grada na kojoj su upisana imena 11 žrtava poplava.

U vodenoj stihiji u Doboju 15. maja 2014. godine stradali su Slavko Đurić, Milenko Blagojević, Božica Petković, Milada Ranković, Rado Čupeljić, Ratomir Narić, Dragica Savković, Marko Čakarević, Željko Jeleč, Marija Jeleč i Bahrija Skula.

Zamjenik gradonačelnika Doboja Nebojša Marić upozorio je da je grad i dalje u opasnosti od poplava, te apelovao na Vladu Republike Srpske da počne realizacija projekta izgradnje nasipa, s obzirom da je to, kako kaže, i njena nadležnost po zakonu.

On kaže da su troškovi izgradnje nasipa procijenjeni na 24 miliona KM, uz dodatnih šest miliona KM za eksproprijaciju zemljišta.

“Ako ne bude izgrađen nasip, drugo rješenje je da se ubrza izgradnja protočne hidrocentrale nad kojom koncesiju ima norveški `Tehnor enerdži`, kako bi grad bio u potpunosti zaštićen”, rekao je Marić.

Kada je riječ o utvrđivanju odgovornosti za smrt građana u poplavama, predsjednik Skupštine grada Murvet Bajraktarević rekao je da su o tom događaju date izjave nadležnim institucijama, ali da se tragedija mogla izbjeći da je postojao adekvatniji nasip i da je stanovništvo ranije obaviješteno.

Bajraktarević kaže da je ovaj grad i dalje u opasnosti od poplava zbog čega investitori odustaju od ulaganja u ovu lokalnu zajendicu.

Na spomen-ploču vijenece su položili predstavnici Gradske uprave i Skupštine grada, te gradski odbori SDS-a i DNS-a. Vodena stihija oštetila je 2.890 stambenih jedinica i 950 privrednih subjekata. Vlada Republike Srpske i međunarodne organizacije uložile su 35 miliona KM u obnovu Doboja.

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, najviši vodostaj rijeke Bosne izmjeren je 15. maja 2014. godine i iznosio je 7,21 metar. Redovna visina kote odbrane od poplava u Doboju iznosi tri metra, a vanredna 4,5 metra.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/tri-godine-od-katastrofalne-poplave/||claudebot