Građani godinama čekaju da im policija i sudovi vrate oduzete predmete

Objavljeno: 15. 5. 2017 u 10:28h

Nakon okončanja nekog krivičnog postupka, predmeti koji su oduzeti od osumnjičenih, privedenih ili osoba protiv kojih se vodio postupak, teško dolaze nazad u njihove ruke, iako više nisu potrebni policiji i sudovima. Veliki broj građana žali se na ove dugotrajne procese zbog kojih godinama čekaju na povrat predmeta.

Neki predmeti oduzeti su u okviru policijskog uviđaja, onda se oni deponuju kod policije. Ukoliko su predmeti od uhapšenih, privedenih ili osoba protiv kojih se vodi postupak oduzeti po naredbi suda, onda se deponuju u sudu.

Svi kantonalni MUP-ovi imaju svoja skladišta i magacine u kojima čuvaju oduzetu robu i predmete. Saznajemo kako se veliki broj tih stvari na kraju najčešće uništava.

“Kada se otkriju neka krivična djela, pozovu se vlasnici koji su, naprimjer, tražili neki otuđeni televizor. Ukoliko ga oni opišu tako da se poklapa s onim iz našeg magacina, onda im ga vraćamo. Kada se završi određeni sudski postupak i kada se ustanovi da neki predmet više nije potreban, onda se on nakon određenog vremena uništava i baca”, pojasnio nam je Izet Šarić, portparol MUP-a Tuzlanskog kantona.

Prema Zakonu o krivičnom postupku BiH, osobi od koje je privremeno oduzet predmet mora biti uručena potvrda. Nakon oduzimanja predmeta, sud može zadržati predmete pod svojim nadzorom do konačne odluke. Osobe koje odbiju predati predmete sudu ili policiji mogu biti kažnjene i do 50.000 KM ili zatvorom.

Predmeti koji su u toku krivičnog postupka privremeno oduzeti moraju biti vraćeni vlasniku kada u toku postupka postane očigledno da njihovo zadržavanje nije potrebno te da ne postoje razlozi za njihovo oduzimanje.

Sudbina nekog predmeta zavisi od slučaja do slučaja. Mobiteli i drugi slični tehnološki predmeti uglavnom budu vraćeni vlasnicima, dok neki drugi predmeti kao što su oružje ili narkotici završe u skladištima, a potom nerijetko na otpadu.

Vrati, uništi ili prodaj

Portparol Kantonalnog suda Sarajevo Amila Turković kazala nam je da sud odlučuje da li će neki predmet biti uništen ili vraćen vlasniku, odnosno osumnjičenoj, uhapšenoj ili osobi koja je bila privedena radi ispitivanja.

“Sve te predmete oduzima policija i oni bivaju zaplijenjeni kako bi se kasnije mogli koristiti kao dokazni materijal. Po okončanju postupka ti predmeti se mogu vratiti vlasnicima, uništiti ili prodati. Oružje ili narkotici se uništavaju, kao i predmeti koji nemaju neku vrijednost i vlasnika. Predmeti koji imaju vrijednost prodaju se i novac ostaje u budžetu”, rekla nam je Turković.

Najveći problem su dugotrajni sudski procesi.

“Sve zavisi od složenosti nekog krivičnog postupka. Uglavnom sve to traje po godinu i više”, dodala je Turković.

Zbog toga osobe za koje se, nakon ispitivanja, brzo ustanovi da nisu povezane s nekim krivičnim djelom, ne mogu odmah dobiti nazad svoje predmete. Neki predmeti, čekajući da dođu u ruke vlasnika, izgube na vrijednosti i postanu ništavni.

Izvor: klix.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/gradani-godinama-cekaju-da-im-policija-i-sudovi-vrate-oduzete-predmete/||claudebot