Otvoreno milion radnih mjesta u Njemačkoj

Objavljeno: 10. 5. 2017 u 12:51h

Prema izvještaju koje je objavio Institut za istraživanje zapošljavanja (IAB), u Njemačkoj nikad nije bilo više otvorenih radnih mjesta. U prva tri mjeseca 2017. poslodavci su tražili 1,064 miliona radnika, što je za 9000 više nego u posljednjem tromjesečju 2016., koje je dosad držalo rekord, piše CroExpress.

IAB svoju procjenu temelji na odgovorima 8000 poslodavaca iz svih ekonomskih sektora. Oko 77% svih otvorenih radnih mjesta nalazi se u zapadnoj Njemačkoj. Oko dvije trećine (64%) tih radnih mjesta od potencijalnog posloprimca traži da ima završen zanat, dok ih tek 16 posto traži visokoobrazovane radnike. Ostalih 20 posto od radnika ne očekuje nikakvo posebno obrazovanje.

“Trenutno male i srednje kompanije iznad svega traže specijalizirano osoblje sa zanatom”, izjavio je istraživač IAB-a Alexander Kubis, prenosi The Local.

IAB prognozira da će u martu u Njemačkoj zaposlenost takođe biti rekordno visoka, gotovo 45 miliona, što bi bio porast od 670.000 u odnosu na prošlu godinu.

Izvor: CroExpress

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/otvoreno-milion-radnih-mjesta-u-njemackoj/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])