Državne jasle čekaju još 793 radnika

Objavljeno: 10. 5. 2017 u 12:33h

Rukovodioci u institucijama BiH radna mjesta u proteklih sedam godina dijelili su i šakom i kapom, zbog čega su na spisku zaposlenih na kraju prošle godine bila imena 22.382 radnika, a ove godine radno mjesto na državnim jaslama dobiće još 793 radnika.

Odluka Savjeta ministara BiH o novim zapošljavanjima u 2017. godini objavljena je u “Službenom glasniku BiH”. Godišnje se iz budžeta za plate u institucijama BiH izdvaja više od 600 miliona maraka.

Iako stanovnici BiH gotovo svakodnevno mogu da čuju obećanja političara da će se prioritet u zapošljavanju prebaciti sa javnog na realni sektor, planovi otvaranja novih radnih mjesta na državnim jaslama sve to demantuju.

Osim toga, uvećava se i broj institucija BiH u kojima činovnici treba da budu uljebljeni. Od 2010. pa sve do početka 2014. godine broj institucija BiH povećavan je za jednu godišnje, odnosno sa 72 na 75.

“Na nivou BiH 2010. godine 72 institucije zapošljavale su 21.067 radnika, a godinu kasnije njih 73 brojale su skoro 1.000 radnika više, tačnije 22.039. U 2012. godini zadržan je broj institucija, ali je ojačana armija zaposlenih za 135 novih radnika” – navedeno je u informaciji Savjeta ministara.

Povećanje broja institucija nastavljeno je i u 2013. godini i tada su 74 na nivou BiH zapošljavale 22.214 radnika, što je povećanje za njih 40 u odnosu na godinu ranije.

Ista situacija zadesila je BiH i u 2015. godini, jer je osnovana jedna nova institucija, a to je sigurno i bio jedan od razloga da broj zaposlenih bude povećan za čak njih 179.

“U proteklom dvogodišnjem periodu na nivou BiH zadržan je broj institucija, ali to se nije značajnije odrazilo na  broj zaposlenih. Tako su u 2015. godini u odnosu na godinu ranije institucije smanjile broj radnika za njih 16, a u 2016. u odnosu na 2015. zaposlile pet novih radnika” –  navedeno je u informaciji Savjeta ministara.

Iako su se vlasti u BiH i u pismu namjere Međunarodnom monetarnom fondu obavezale da će smanjiti javnu potrošnju i redukovati javni sektor, kako bi se smanjio teret koji privreda nosi na svojim leđima, i ova obećanja ostala su mrtvo slovo na papiru.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Milica Marković naglašava da su savjetnička i saradnička mjesta u institucijama BiH mahom izmišljena radna mjesta jer ne odstoji ekonomska opravdanost za njihovo odstojanje.

“To je samo uhljebljenje ljudi koji su eventualno bili na nekim pozicijama, pa ostali bez njih, i stranačkih aktivista i zaslužnih osoba koje upošljava parlamentarna većina u Sarajevu” – kazala je Markovićeva i upozorila da ti troškovi idu i na teret građana RS, iako niko ne konsultuje Vladu RS o tim pitanjima.

Dinamika zapošljavanja u 2017.

uključujući ugovore na određeno vrijeme:

– prvi kvartal do 324 zaposlena;

– drugi kvartal do 373 zaposlena;

– treći kvartal do 594 zaposlena;

– četvrti kvartal do 793 zaposlena

Izvor: Glassrpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/drzavne-jasle-cekaju-jos-793-radnika/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])