Vigemark: Vrata Evrope za BiH su uvijek otvorena

Objavljeno: 9. 5. 2017 u 14:51h

Pripadnici EUFOR-a danas su u Sarajevu obilježili Dan Evrope vojnom paradom u kojoj su učestvovali pripadnici evropskih snaga, kao i Oružanih snaga i vojnog orkestra BiH.

Specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Vigemark rekao je da je EU projekat mira i stabilnosti za sve, te da je prošlo 60 godina od osnivanja EU i da su, uprkos pokušajima unošenja razdora u ovaj projekat, posljednji izbori u Francuskoj i Holandiji pokazali da se tim snagama može oduprijeti.

Vigemark je izjavio novinarima da je jednako simbolično da je 9. maj Dan pobjede nad fašizmom i da je bitno da se zna da su tamne struje i mračne sile pobijeđene na taj dan.

On je apelovao na sve vjerske i etničke grupe, građani i političke struje u BiH da ne koriste nacionalnu retoriku radi daljeg unošenja razdora.

Vigemark je podsjetio da EU počiva na temeljima “ujedinjenosti u različitosti” i da treba imati međusobno poštovanje za sve.

“Da bi ste postali članica EU, nije dovoljno samo ispuniti Upitnik i neke druge uslove. Jako je bitno da se njeguje kultura postizanja konsenzusa i tolerancije”, naglasio je Vigemark.

Komandant EUFOR-a u BiH general-major Anton Valdner rekao je da je svečanost organizovana radi obilježavanja Dana Evrope i da bi se odala počast vojnicima koji su dali život za mir u BiH.

Valdner je napomenu da se 9. maj slavi u zemljama članicama EU i zemljama koje su kandidati za članstvo u EU radi promovisanja i jedinstva među Evropljanima.

Prema njegovim riječima, EU je jedinstven mirovni projekat u istoriji svijeta iako je kroz vrijeme nailazio na određene poteškoće.

“Svojim prisustvom u BiH pomažemo da se postigne održiva stabilnost i ostajemo u potpunosti posvećeni podršci Oružanim snagama BiH, njihovim osposobljavanjem i obukom”, dodao je Valdner.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/vigemark-vrata-evrope-za-bih-su-uvijek-otvorena/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])