Srpska baštini tradiciju antifašizma

Objavljeno: 9. 5. 2017 u 13:56h

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da se srpski narod u BiH izborio za postojanje Republike Srpske, koja baštini tradiciju antifašističke borbe i njeguje prava naroda da čuva svoj identitet, kulturu i srpski jezik.

“Naša obaveza i dužnost je da očuvamo legitimna prava kao konstitutivni narod, bez kojeg nema ni BiH”, rekao je Čubrilović u Banjaluci u obraćanju povodom obilježavanja 9.maja – Dana pobjede nad fašizmom.

On je naglasio da je Srpska okrenuta budućnosti, posvećena miru, toleranciji i želji da ide zajedno sa evropskim državama i narodima, kao što je to srpski narod činio i u Prvom i u Drugom svjetskom ratu.

Čubrilović je podsjetio da se danas obilježavaju 72 godine od završetka Drugog svjetskog rata, u kome je učestvovalo najviše država do tada i poginulo oko 60 miliona ljudi, te da je srpski narod bio na strani saveznika i vodio pravednu borbu za slobodu, za koju je platio visoku cijenu.

Čubrilović je rekao da se danas sa najvećom zahvalnošću, poštovanjem i dostojanstvom odaje počast svima koji su se borili protiv njemačkih, kvislinških i ustaških snaga u Drugom svjetskom ratu i da je u borbi protiv fašizma, na području bivše Jugoslavije stradalo oko 1,7 miliona ljudi, od kojih su većina bili Srbi.

“Srpski narod je dao značajan doprinos boreći se na strani saveznika koji nisu pristajali na ropstvo i fašističku ideologiju. Srbi su dali veliku žrtvu u borbama protiv fašističke i ustaške Nezavisne Države Hrvatske”, naglasio je Čubrilović.

On je istakao da su ustaše počinile stravičan zločin nad srpskim stanovništvom i u banjalučkim naseljima Motike, Šargovac, Drakulić, a da su najveći zločin genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima počinile u Jasenovcu i Donjoj Gradini.

“Strašni zločini počinjeni su i u Jadovnu, Jastrebarskom, Đakovu, Lepoglavi… Hiljade i hiljade Srba ustaše su ubile u Prebilovcima, u Garevici, na Šušnjaru i drugim stratištima”, naveo je Čubrilović.

On je naglasio da je činjenica ta da su se protiv fašističkih sila zla u Drugom svjetskom ratu borili i pripadnici drugih južnoslovenskih naroda, ali u znatno manjem broju.

Čubrilović je istakao da je važno da mlade generacije imaju svijest o zlu i patnjama koje je cijelom svijetu donio nacizam i fašizam i da budu dostojne herojskih djela svojih predaka, koji su junački ustali protiv najvećeg zla čovječanstva.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da je 9. maj najvažniji datum u istoriji čovječanstva, da predstavlja dan kada je slomljena ideologija zla koja je samo sebi i njenim sljedbenicima dala za pravo da žive, a da su svi ostali narodi smatrani narodima “druge rase, koje treba uništiti u fabrikama smrti”.

“Taj haos, taj stravični zločin je u svijetu trajao šest godina, a na prostorima bivše zajedničke države četiri godine i najveći doprinos u slomu te ideologije – nacizma, fašizma i svega onog što zdrav ljudski razum ne može da razumije, dali su borci NOR-a, u čijoj strukturi je bilo najviše Srba”, istakao je Savanović.

On je naveo da je do kapitulacije fašističke Italije u jedinicama koje su vodile Narodnooslobodilačku borbu bilo 82 odsto Srba.

Savanović je naglasio da je ovaj prostor bio izložen dodatnim zlom – NDH, koja je bila najekstremniji oblik nacizma u kojoj je srpski narod platio visoku cijenu, “najvišu koju je mogao da plati jedan narod”.

Prema njegovim riječima, neki koji su činili zlo u Drugom svjetskom ratu su rehabilitovani 1945. godine, a probudili se devedesetih godina prošlog vijeka, što je rezultiralo nestankom zajedničke države i svim zlom koje se desilo tih godina.

“Srećom, naš narod, naša politika i vojska je prepoznala šta nam se sprema, kao i 1941. godine, i dobro smo se organizovali i odbranili srpski prostor”, rekao je Savanović.

Predsjednik banjalučkog SUBNOR-a Rade Džajić pozvao je u ime svih preživjelih boraca NOR-a institucije i političke partije u Republici Srpskoj da se ujedine u svojim programima u interesu očuvanja Republike Srpske i njenog daljeg prosperiteta.

On je istakao da se ove godine Dan pobjede obilježava i manifestacijom Marš “Besmrtnog puka”, koja se održava u 64 države, te naglasio da ta manifestacija asocira na antifašizam kao ideju vodilju tokom cijelog Drugog svjetskog rata.

Džajić je evocirao uspomene na dane borbe iz Drugog svjetskog rata u kojima su Srbi na prostorima bivše Jugoslavije dali najveći doprinos u slamanju zla, kakvo je fašizam i nacizam.

Prije obraćanja zvaničnika, na spomenik palim borcima NOR-a položeni su vijenci.

Centralno obilježavanje Dana pobjede u Banjaluci počelo je Maršom “Besmrtnog puka”.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/srpska-bastini-tradiciju-antifasizma/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])