Potvrđeni planovi za prodaju NLB banke

Objavljeno: 9. 5. 2017 u 15:24h

Slovenski državni holding (SDH) objavio je u utorak da je potvrdio planove za prodaju 50 odsto dionica Nove Ljubljanske banke (NLB) još ove godine, dok će se još 25 odsto dionica ponuditi investitorima do kraja 2018.

Plan će se aktivirati nakon što prema očekivanju Evropska komisija, kako se očekuje još ove sedmice, odobri molbu vlade da se tri četvrtine njenog udjela u najvećoj slovenskoj banci, koja je u 100-odstotnom vlasništvu države, proda inicijalnom ponudom dionica u dvije faze, pri čemu bi ove godine investitorima bila prodana polovina njenih dionica.

“NLB i SDH provode sve predviđene aktivnosti u pripremi za izvedbu te transakcije, a u saradnji s izabranim savjetnicima i sukladno postavljenim ciljevima i vremenskom rasporedu”, naveli su iz slovenskog fonda koji upravlja državnom imovinom koja se procjenjuje na ukupnu vrijednost od 10-ak milijardi evra.

Slovenski mediji navode da bi prva faza prodaje mogla biti izvedena sredinom godine, nakon što počne kotacija dionica NLB-a na ljubljanskoj i londonskoj berzi i nakon što se banka i raspon očekivane cijene predstave potencijalnim investitorima na “road show” prezentacijama u Evropi i SAD-u.

Četvrtina dionica banke biće prodana.

Neslužbeno, vlada smatra da je najveća slovenska banka, koja je treću godinu za redom zabilježila pozitivan rezultat poslovanja i riješila se dobrog dijela loših potraživanja, u cjelini vrijedna 1,25 milijardi evra, kolika je njena zadnja knjigovodstvena vrijednost. Kao konzultant u postupku privatizacije NLB-a odabrana je lani Deutsche Bank.

Slovenija je u dogovoru s Evropskom komisijom odlučila smanjiti državni udio u svojoj sistemskoj banci u vrijeme bivše premijerke Alenke Bratušek, kako se dokapitalizacija koju joj je namijenila država ne bi smatrala nedopuštenom državnom subvencijom, protivnom pravilima konkurencije na finansijskom tržištu.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/potvrdeni-planovi-za-prodaju-nlb-banke/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])