Pasoši se čekaju duže od 30 dana, IDDEEA tvrdi da je razlog povećanje broja zahtjeva

Objavljeno: 9. 5. 2017 u 12:58h

U prethodnom periodu znatno je povećan broj zahtjeva za izdavanje putnih isprava, što je uticalo na vrijeme isporuke izdavanja pasoša, tvrde iz IDDEEA-e. Građani su kazali kako čekaju i duže od 30 dana, koliko je zakonski predviđeno.

Iz Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) kazali su nam kako putem svog sistema kontinuirano prate cjelokupan postupak izrade putne isprave, i u slučaju eventualnih komplikacija pravovremeno poduzimaju relevantne aktivnosti. Ističu da se u narednom periodu očekuje se stabilizacija cjelokupnog procesa izrade putnih isprava.

“Ovome treba dodati i činjenicu da je čitav postupak izrade putnih isprava jako kompleksan tj. odvija se u nekoliko faza i uključuje pored Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH i druge nadležne organe u BiH koji vrše obradu zahtjeva za izdavanje putnih isprava (kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova u Federaciji BiH, ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske i Javni registar Brčko Distrikta BiH), kao i izabranu firmu tj. isporučioca pasoških knjižica. U narednom periodu očekuje se stabilizacija cjelokupnog procesa izrade putnih isprava”, kazao je Branimir Gojković iz IDDEEA-e.

Prema Zakonu o putnim ispravama BiH, zahtjev za izdavanje putne isprave nadležni organ dužan je riješiti u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva osim kod rješavanje zahtjeva za izdavanje putnih isprava koji su podneseni diplomatskim ili konzularnim predstavništvima BiH, u kojem slučaju je rok za rješavanje zahtjeva 60 dana od dana podnošenja zahtjeva.

Podsjetimo, građani BiH su bili u panici zbog problema sa tenderom na kojem se birala firma koja će izrađivati pasoše jer se mislilo da će doći do obustave izrade ovog dokumenta. Spor je riješen i pasoše ponovo izrađuje kompanija Muehlbauer, koja je ispunila sve uvjete tražene u tenderu. Ugovor traje 12 mjeseci.

Izvor: klix.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/pasosi-se-cekaju-duze-od-30-dana-iddeea-tvrdi-da-je-razlog-povecanje-broja-zahtjeva/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot