Akcija “Opson 6”: U BiH oduzete stotine litara nezakonito proizvedenog alkohola i hrane

Objavljeno: 8. 5. 2017 u 18:07h

Institucije iz Bosne i Hercegovine oduzele su oko 3.500 komada prehrambenih proizvoda i više stotina litara alkoholnog pića (pivo, vino, rakija), čija se procijenjena tržišna vrijednost mjeri u desetinama hiljada maraka.

Radi se o robi koja je nezakonito proizvedena i prometovana. Robe su oduzete u okviru međunarodne akcije ”OPSON 6” koja je provedena u 62 države svijeta pod okriljem Interpola i Europola, od 1. decembra 2016. godine do 31. marta 2017. godine.

Radilo se uglavnom o robi koja je stavljena u promet bez validne dokumentacije o porijeklu.

Pored toga, oduzeta je i veća količina akciznih proizvoda i to nezakonito prometovani duvan i kafa. Takođe, oduzet je i veći broj nezakonito prometovane tekstilne robe.

U BiH akcija ”OPSON 6” provedena je od 13. do 17. februara u koordinaciji Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. U akciji su učestvovali pripadnici 18 institucija iz BiH: Uprava za indirektno oporezivanje BiH, Granična policija BiH, Federalna uprava policije, MUP Republike Srpske, Policija Brčko Distrikta BiH, MUP-ovi kantona u Federaciji BiH, Inspektorat Brčko Distrikta BiH, Federalna uprava za inspekcijske poslove i Republička uprava za inspekcijske poslove RS.

Ukupni rezultati pokazuju da je tokom međunarodne akcije oduzeto najviše alkoholnih pića, mesa i hrane iz mora. Ukupno je oduzeto više od 9.800 tona hrane i 26,4 miliona litara alkoholnih i bezalkoholnih pića, procijenjene vrijednosti od oko 230 miliona evra, prilikom oko 50.000 provjera u prodavnicama, pijacama, graničnim prelazima, cestama, skladištima i prodajnim objektima.

Tokom akcije uhapšen je veći broj osoba, a mnoge istrage su još u toku, saopšteno je iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/akcija-opson-6-u-bih-oduzete-stotine-litara-nezakonito-proizvedenog-alkohola-i-hrane/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])