Nije to, snajka, skupo nego si se ti loše udala!

Objavljeno: 6. 5. 2017 u 10:13h

U Slatini i pored Slatine svi uzgajaju jagode. Manjina za sebe, većina da proda. Neko za džem, a neko za sok. Slatina je jagodičarski kraj i mještani ovog vikend-naselja u blizini Banjaluke ponosni su na to. Oni stariji kažu da jagode ne mogu sazreti prije Đurđevdana, ali se brojni ne slažu s tim drevnim naukom i iznose prve gajbe pred kuću, na put koji od Zalužana vodi prema Prnjavoru…

Nije prskano

Nedavni mraz i minusi nisu ubili slatinsku jagodu. Dobro su je zaštitili, a veliki dio zasada se nalazi u plastenicima. Oni koji jagode uzgajaju decenijama, kažu da ova voćka mora biti zasađena daleko od graška, paradajza, krompira, repe i kukuruza. Oni ostali za to ne mare i polako pribijaju reklamne daske koje treba da privuku putnike.

“Koliko koštaju? Isto kao u prodavnici, samo malo više. Ovo je domaće, nije prskano. Ima više posla oko ovakve jagode. Vidiš da još zemlje ima na njima” – govori vremešni Milovan.

Slaže se Milovan sa pričama starijih da su jagode najslađe “nakon Đurđeva”, ali “nužda zakon mijenja” – početkom maja mnogi “udare” kući, dolaze gastarbajteri, potom se vraćaju i to je prava prilika da se prodaju prve korpice i košarice jagoda.

“Jagode jesu skupe, najjeftinija korpica je sedam-osam maraka, ali strancima je to odlična cijena. Ovdašnji ljudi jagode ne kupuju, jer svaka kuća ima nekoliko gredica. To je kao da pod Kozarom prodaješ komšiji rakiju, a svaka kuća peče bar 20 kazana” – govori Milovan.

Trešnje i med

Na proširenje staje Renault Megane. Strane table. Izlazi djevojka i počinju pregovori. Ona bi uzela dvije korpice jagoda, jednu jedinu kutijicu trešanja i dvije tegle livadskog meda. Milovan traži 45 maraka.

“Skupo je to, čiča, skupo” – kaže djevojka.

“Nije to, snajka, skupo nego si se ti loše udala” – odgovara Milovan, a djevojka se nasmija, maši se novčanika, izvadi “pedeseticu” i ostavi bakšiš, da se nađe bar za pivo.

Južni položaji i kasni mrazevi

“Za jagode su najpovoljniji oni položaji koji nisu izloženi vjetru i hladnom zraku. Za rane sorte najbolji su južni položaji, gdje se ne javljaju kasni proljetni mrazevi, jer je na njima omogućeno ranije sazrijevanje ploda za desetak dana u odnosu na sjeverne položaje” – ističu mještani Slatine.

Izvor: Avaz

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/nije-to-snajka-skupo-nego-si-se-ti-lose-udala/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot