Nudio novac za silovanje novinarke, pa dobio – ukor

Objavljeno: 3. 5. 2017 u 13:40h

Vojnik Oružanih snaga BiH Mirza Džidić, koji je u avgustu prošle godine javno nudio novac za silovanje novinarke portala Klix.ba Lejle Čolak, kažnjen je mjerom ukora, potvrđeno je ATV-u u Ministarstvu odbrane BiH.

“U skladu s Pravilniku o vojnoj disciplini i disciplinskom postupku, imenovanom je izrečena disciplinska mjera ukor u trajanju od dvije godine. Prilikom izricanja disciplinske mjere, u obzir je uzeto da imenovanom do sada nisu izricane disciplinske mjere, te da je isti u proteklom periodu savjesno i odgovorno izvršavao sve dužnosti”, navodi se u odgovoru Ministarstva odbrane BiH.

Mjera ukora je pismena opomena koju izriče komanda Oružanih snaga BiH i podrazumijeva da vojnik za vrijeme trajanja mjere neće moći dalje napredovati u službi.

Novinarka Lejla Čolak na svom Fejsbuk profilu objavila je status kojim je kritikovala nošenje burke i vjerskih obilježja. Na njen post, Džidić je reagovao objavljivanjem poruke na svom FB profilu sljedećeg sadržaja: “Ima li kakav dobrovoljac da siluje lepu Lejlu, lično ću ga isplatiti??? Zainteresovani neka se jave u pp…”

Potez vojnika OS BiH osudila su brojna novinarska udruženja. U međuvremenu, zbog brojnih prijetnji Lejla Čolak je napustila Sarajevo, a danas živi u Njemačkoj.

Prijetnje je prijavila i policiji, a Oružane snage BiH protiv Džidića su pokrenule disciplinski postupak.

Izvor: Atv

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/nudio-novac-za-silovanje-novinarke-pa-dobio-ukor/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot