Glava im u torbi, a nemaju prava na beneficije: Bez uvećanog radnog staža onkolozi, radiolozi i drvosječe u Srpskoj

Objavljeno: 3. 5. 2017 u 20:58h

Zaposleni u zdravstvu RS koji su izloženi zračenju nemaju beneficiran radni staž, kao ni drvosječe kojima svakodnevno u šumama prijeti opasnost.

Vlado Pavlović, predsjednik sindikata radnika u šumarstvu, kaže da RS nema ni zakon o beneficiranom radnom stažu, kojim bi bila pobrojana sva opasna zanimanja za koja bi postojao uvećan radni staž.

“Drvosječe koje rade izuzetno težak posao po zakonu nemaju pravo na uvećan radni staž, iako su u bivšoj Jugoslaviji imali to pravo” – kaže Pavlović i dodaje da Zakon o penzijsko invalidskom osiguranju, koji tretira ovu oblast, nije dovoljan.

Pravo na uvećan radni staž nemaju ni mnogi zaposleni u zdravstvu koji rade u uslovima opasnim po zdravlje. Miodrag Femić, predsednik Unije sindikata radnika u zdravstvu RS, kaže da su zdravstveni radnici na otežane uslove rada imali određeni postotak na platu, ali da je i to ukinto posebnim kolektivnim ugovorom.

“Radiolozi jedino imaju skraćeno radno vrijeme. Radnici koji su svaki dan izloženi zračenju i rade sa opasnim hemikalijama nemaju pravo na beneficiran staž” – ističe Femić.

Milenko Granulić, predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite  ističe da traže da zaposleni na rentgenima, onkološkim klinikama i neurologiji, zatim u hitnoj pomoći i laboratorijama imaju beneficiran radni staž.

“Zdravstveni radnici  koji rade sa pacijentima sa teškim moždanim udarima takođe obavljaju naporan i težak posao i njihov radni vijek trebao da bude kraći” – kaže Granulić.

U Sindikatu metalske industrije i rudarstva kažu da mnoga radna mjesta za koja je previđen beneficiran radni staž ne postoje u praksi.

Pravo na beneficiran radni staž na primjer, formalno imaju rudari koji rade u jamskim kopovima kojih u RS i nema, a nemaju rudari koji koji rade na površinskim kopovima kojih ima u Srpskoj.

“Zakonski kriteriji su poošterni pa je dosta radnih mjesta izbrisano procjenama ili je procijenjeno da je navodno povećana bezbjednost, pa je ukinut radni staž. Primjera radi u banjalučkoj livnici čelika u Jelšingradu nisu poboljšani uslovi, ali je za dio radnika ukinut beneficirani radni staž” – kaže Tane Peulić, predsjednik ovog sindikata RS.

U maju je u RS bilo 30.470 korisnika beneficirane penzije kojima je isplaćeno oko 11 miliona KM.

“U uvećani staž se računa se vrijeme u kojem je osiguranik radio na izuzetno opasnom i teškom poslu , kao i na poslu na kojem poslije navršenja određenih godina života ne može uspješno da radi. Uvećanje može iznositi najviše 50 odsto, odnosno šest mjeseci na godinu dana”  – kažu u Fondu PIO.

Revizija svakih pet godina

Po Zakona o PIO beneficirani radni staž takođe imaju radnici koji rade sa najmanje 70 odsto tjelesnog oštećenja, teži vojni invalidi i civilni invalidi rata. Njima se 12 mjeseci rada računa se kao 15 mjeseci staža osiguranja. Radna mjesta za koja se utvrđuje beneficirani staž podliježu reviziji svakih pet pet godina. Policajcima i inspektorima se po Zakonu o policiji i unutrašnjim poslovima na svakih 12 mjeseci dodaje četiri mjeseca staža.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/glava-im-u-torbi-a-nemaju-prava-na-beneficije-bez-uvecanog-radnog-staza-onkolozi-radiolozi-i-drvosjece-u-srpskoj/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])