Bruka u FBI, agentkinja se udala za važnog operativca ID

Objavljeno: 2. 5. 2017 u 12:20h

Danijela Grin, prevodilac u FBI s visokim stepenom bezbjednosnih ovlašćenja, lagala je Biro i udala se za važnog operativca Islamske države, piše CNN.

Kako navodi američka kuća, “odmetnuta” agentkinja FBI je upućena u Siriju 2014. sa zadatkom da istražuje jednog operativca terorističke organizacije, ali je ona promijenila stranu, udala se za njega, a zatim ga je upozoravala da je pod istragom.

“Saga Grinove, koja dosad nije objavljena, otkriva sramotu i ugrožavanje nacionalne bezbjednosti u FBI, agenciji koja je preuzela misiju da otkrije i ukloni one koji podržavaju Islamsku državu”, navodi CNN.

Takođe, kako piše, cijeli slučaj otvara pitanje da li je Grinova dobila povlašćeni tretman kod ministarstva pravde nakon što je prvooptužena za relativno minorno djelo, a zatim ušla u pregovore sa sudom oko manje kazne u zamjenu za saradnju.

“Detalji o tome su i dalje pod velom tajne zbog oznaka tajnosti sudskih spisa”, piše CNN.

Kako se navodi, Grinova se nije udala za običnog teroristu, već za Denisa Kusperta, njemačkog repera koji je postao važan “regrutni oficir” Islamske države.

“Agencije za borbu protiv terorizma na dva kontinenta su ga pratila zbog njegovog rastućeg uticaja u onlajn vrbovanju nasilnih džihadista. U Njemačkoj je bio poznat kao Deso Dog, a u Siriji kao Abu Tlaha al-Almani. Hvalio je Osamu bin Ladena u jednoj od svojih pesama, pretio je Baraku Obami u propagandnim klipovima ID, a u jednom je držao i odsječenu glavu”, navodi CNN.

Američka mreža piše da je Grinova “brzo shvatila svoju grešku” i predala se vlastima, a njen advokat je klijentkinju opisao kao “pametnu, ali očigledno naivnu”.

“Ona se iskreno kaje zbog svega. Imala je najbolje namjere, ali je zagrizla preveliki zalogaj”, rekao je advokat Šon Mur.

Kako piše CNN, ništa nije ukazivalo da bi ona mogla da bude problematična. Rođena je u Čehoslovačkoj, odrastala je u Njemačkoj, a kao mlada se udala za američkog vojnika koji ju je doveo u SAD.

Tamo je završila studije istorije, a profesori su je videli kao jednu od najboljih i najvrijednijih studenata generacije. Počela je da radi po ugovoru za FBI kao prevodilac s njemačkog 2011. godine, nakon što je prošla niz bezbjednosnih procjena.

Tri godine kasnije dobila je “istražni zadatak” na slučaju njemačkog teroriste, koji je u sudskoj dokumentaciji označen kao “Osoba A”.

Tokom istrage nešto se dogodilo, a ona je u junu slagala FBI prilikom popunjavanja putnog naloga.

Umjesto u Minhen i “privatne posjete roditeljima”, otišla je u Istanbul kako bi se našla sa Kuspertom. I dalje je bila udata za svog muža Amerikanca.

Pomoću treće osobe otišla je u Gacijantep, a zatim je prešla granicu sa Sirijom, gdje se udala za “Osobu A”.

“Bila sam slaba i nisam znala šta da radim. Napravila sam haos ovog puta”, napisala je u jednom od mejlova poslatih iz Sirije mjesec dana kasnije.

U avgustu je izdat nalog za njeno hapšenje, a ona je uspjela da pobjegne iz Sirije, vrati se u SAD, gdje je odmah uhapšena. Kako se navodi, sve je priznala i otpočela saradnju sa američkim vlastima. Ubrzo je osuđena na višegodišnju kaznu zatvora.

U oktobru 2015. javljeno je da je Kuspert ubijen u vazdušnom napadu, devet mjeseci je ta informacija demantovana, a samo dan kasnije Grinova je puštena iz zatvora poslije odležane dvije godine kazne, navodi CNN.

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bruka-u-fbi-agentkinja-se-udala-za-vaznog-operativca-id/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot