Ovo su namirnice koje smo sedmično prije plaćali 22, a sada 28 maraka

Objavljeno: 30. 4. 2017 u 10:17h

Svaki građanin Bosne i Hercegovine, prema analizi koju je provelo Udruženje za odgovorno upravljanje ličnim finansijama „U plusu“ prije četiri godine, mogao se zdravo hraniti za 22 marke sedmično, što znači da je četvoročlanoj porodici bilo neophodno 88 maraka. Nakon niza poskupljenja, danas za iste namirnice potrebno je dati šest maraka više po osobi, odnosno 28 KM za jednu osobu ili 112 maraka za četvoročlanu porodicu sedmično.

Pa tako za povrće i voće za koje je prije četiri godine bilo potrebno izdvojiti 5,45 KM, danas je neophodno 5,85 po osobi sedmično. Najveća razlika danas u odnosu na 2013. godinu je u cijenama žitarica, krompira i mahunarki, za šta dajemo dvije marke više, odnosno osam maraka za sedam dana.

Zdravo i kvalitetno

Zbog činjenice da je hrana sve skuplja, a da plata ne prati ta poskupljenja, troškovi za hranu u kućnim budžetima sve su veći i s razlogom se postavlja pitanje kako se zdravo i kvalitetno hraniti, a da to ne podrazumijeva trošenje cijelog bogatstva.

Zdrava prehrana ne mora biti skupa. Pažljivim izborom jelovnika, kupovinom i upravljanjem namirnicama moguće je jesti zdravije, a da ne trošimo veliku količinu novca.

Cijela analiza Udruženja „U plusu“ svodi se na zdravu ishranu. Kako se životni standard u odnosu na prije četiri godine promijenio, gdje građani sve više stežu kaiš, iz tih razloga neophodne su određene promjene u domaćinstvu.

Neki od savjeta kako da novčanik ostane, a stomak postane pun jeste da građani u kupovinu ne idu bez liste namirnica, da redovno provjeravaju zalihe kako bi izbjegli kvarenje hrane, a da namirnice s dugim rokom trajanja kao što su tjestenina, riža, kafa, povrće i konzervirana riba kupuju u većim količinama kada se nude na akcijama.

Veće količine

Takođe, sa zdravim navikama moguće je biti zdraviji bez trošenja „cijelog bogatstva“. Građanima savjetuju da uživaju u mesu u manjim količinama, da kuhaju veće količine, a potom da ih odlažu u kutijice i zamrzavaju za kasnije konzumiranje.

Izvor: Avaz

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/ovo-su-namirnice-koje-smo-sedmicno-prije-placali-22-a-sada-28-maraka/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot