Uvoz raste brže od izvoza

Objavljeno: 29. 4. 2017 u 15:50h

Vrijednost robne razmjene BiH sa inostranstvom u prvom kvartalu ove godine iznosila je 6,61 milijardu KM, a u odnosu na isti period godinu ranije povećani su i izvoz i uvoz.

Statistika Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH pokazuje da je sa tržišta BiH u prvom kvartalu ove godine izvezeno proizvoda u vrijednosti 2,55 milijardi maraka, dok je u istom periodu uvoz težio 4,05 milijardi KM.

“Izvoz je u prvom tromjesečju 2017. godine povećan za 14,35 odsto, a uvoz za 17,74 odsto u odnosu na isti period godinu ranije. Ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene od početka januara do kraja marta iznosio je 6,61 milijardu KM, što je za 16,41 odsto više u odnosu na isti period 2016. godine”, podaci su STK-a.

Spoljnotrgovinski deficit na kraju trećeg mjeseca iznosio je 1,49 milijardi KM, a pokrivenost uvoza izvozom 63,1 odsto.

Najznačajniji partner u spoljnotrgovinskoj razmjeni BiH je EU, a na tržište evropskih zemalja izvezeno je robe u vrijednosti od 1,84 milijardi KM, dok je uvoz težio 2,78 milijardi maraka.

“Na tržište zemalja CEFTA za tri mjeseca 2017. godine iz BiH je izvezena roba vrijedna 409,85 miliona KM, što je za 40,21 odsto više u odnosu na isti period 2016. Sa druge strane, BiH je iz zemalja CEFTA uvezla proizvoda u vrijednosti od 614,54 miliona KM, što je rast za 11,45 u odnosu na isti period 2016. godine”, podaci su STK-a BiH.

Iz komore naglašavaju da je još rano govoriti da li je uzrok velikog deficita stupanje na snagu adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU u februaru ove godine, ali kažu da je evidentno da je glavni uzrok izvoz proizvoda niže vrijednosti, odnosno sirovina i poluproizvoda, a uvoz finalnih proizvoda.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović rekao je da je izvoz iz BiH povećao interesovanje privrednika da više izvezu i prodaju, što je na kraju sigurnije za naplatu.

“S druge strane, vrijednost uvoza povećali su najvjerovatnije energenti, koji su uvoženi zbog niskih temperatura u januaru i februaru”, kazao je Pavlović.

Naglasio je da u ovoj godini možemo očekivati smanjenje spoljnotrgovinskog deficita u odnosu na prethodne godine.

“Tome treba da doprinesu i vlasti BiH i da podrže projekte i investicije koje su usmjerene ka izvozu BiH i otvaranju novih radnih mjesta”, zaključio je Pavlović.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/uvoz-raste-brze-od-izvoza/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot