Radnici u teškom položaju

Objavljeno: 29. 4. 2017 u 13:32h

Položaj radnika u Republici Srpskoj, a posebno onih iz realnog sektora izuzetno je težak, jer svakodnevno žive u neizvjesnosti za svoja radna mjesta i brinu hoće li dobiti plate, koje su nedovoljne i za preživljavanje.

Poruka je ovo sindikalnih predstavnika povodom 1. maja,   Međunarodnog praznika rada, koji će ove godine, kako procjenjuju, mnogi obilježiti skromnije nego ikada.

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić kaže da će 1. maj proslaviti mirnom protestnom šetnjom, i to od Trga Krajine do parka “Mladen Stojanović” u Banjaluci.

“Radnicima je mnogo teže nego prošle godine, jer je sada počela naplata svih loših članova novog Zakona o radu, kojim su umanjena radnička prava”, istakla je Mišićeva.

Ističe da je oko 90 odsto radnika u RS pogođeno  smanjenjem zarada, i to, kako kaže, zahvaljujući novom Zakonu o radu. Ističe i da se već godinama gotovo ništa ne preduzima kako bi se riješio problem sa neredovnom uplatom doprinosa.

“I dalje vlada pritisak na mnoge radnike. Mnogi rade neplaćeno prekovremeno. Brinu hoće li dobiti svoje krvavo zarađene plate i da li će one uopšte biti u punom iznosu”, naglašava Mišićeva.

Sa njom se slaže i predsjednik Konfederacije sindikata RS Obrad Belenzada koji ističe da su radnici suočeni s nesigurnim zaradama, ali i “rastezljivim” radnim vremenom.

“Ako zaposleni ne može da živi i hrani svoju porodicu od plate, svaki dalji komentar je suvišan. Međunarodni praznika rada na ovim prostorima nekada se drugačije obilježavao u odnosu na Zapad, gdje na ulice izlaze brojni radnici i građani”, kazao je Belenzada.

Na najave Saveza da će 1. maj obilježiti protestnom šetnjom, Belenzada je upitao kakva je svrha “hodati i zviždati oko prazne zgrade Vlade RS, jer u njoj tog dana niko ne radi”.

Iz Saveza sindikata RS u petak je saopšteno da su prvi put u svojoj istoriji “dobili rješenje kojim im se odobrava održavanje javnog skupa, ali da su dužni platiti troškove angažovanja policijskih službenika na obezbjeđenju javnog skupa”. Naveli su da u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju nisu tražili policijske službenike da obezbjeđuju javni skup, jer su u skladu sa istim zakonom obezbijedili redare iz svojih redova, koji odgovorno obezbjeđuju skup.

“Od Centra javne bezbjednosti Banjaluka dobili smo predračun da uplatimo 3.080 maraka za 77 policijskih službenika, koji po njihovoj procjeni treba da obezbjeđuju javni skup”, naveli su iz sindikata.

Premijer RS Željka Cvijanović čestitala je Međunarodni praznik rada, Savezu sindikata RS, granskim sindikatima, radnicima i građanima, ističući da je Vlada čvrsto opredijeljena da ekonomski jača RS i sačuva radna mjesta.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović ocijenio je da je Srpska, usvajanjem novog Zakona o radu, stvorila pretpostavke za veće ulaganje stranog, ali i domaćeg kapitala. Savanović je istakao da Vlada RS nastavlja da stvara uslove da investitori ulažu u otvaranje novih radnih mjesta, prvenstveno u proizvodnim pogonima.

Predsjednik SP-a Petar Đokić rekao je da je ova stranka oduvijek nosilac borbe za prava radnika.

Gužve na granicama

Građani koji za vrijeme prvomajskih praznika planiraju putovanje treba da se naoružaju strpljenjem, jer je u petak bio pojačan promet vozila na većini graničnih prelaza na ulasku u BiH. Najduža zadržavanja zabilježena su na prelazima Doljani, Brod i Gradiška gdje se na prelazak granice čekalo od 30 minuta do sat.

“Na graničnom prelazu Rača pojačan je ulaz teretnih vozila i čeka se oko sat, a najveće gužve očekuju se u večernjim časovima i u subotu. Prilikom izlaza iz RS i BiH veće gužve se očekuju 2. maja zbog odlaska građana u dijasporu”, naveli su u Auto-moto savezu RS.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/radnici-u-teskom-polozaju/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot