BiH odobren novi zajam od 56,6 miliona evra

Objavljeno: 29. 4. 2017 u 14:25h

Svjetska banka odobrila je novi zajam od 56,6 miliona evra za podršku ključnih reformi finansijskog sektora u BiH, saopšteno je iz ove finansijske institucije.

“Projekt jačanja bankarskog sektora će pomoći BiH da unaprijedi regulativu i nadzor nad bankama, prevaziđe slabosti u bankarskom sektoru, uspostavi okvir za restrukturisanje banaka i ojača upravljanje i poslovanje entitetskih razvojnih banaka”, navedeno je u saopštenju.

Iz Svjetske banke navedeno je da se bankarski sektor u BiH još suočava sa posljedicama svjetske finansijske krize, koja je oslabila finansijski sistem i finansijske institucije u zemlji.

“Nakon prosječnog godišnjeg rasta kredita od 20 procenata u periodu 2004-2008, rast kredita privatnom sektoru se na kraju 2009. počeo smanjivati. Od tada, rast kredita iznosi tek dva do tri procenta godišnje, a pristup finansiranju je predstavljao ograničenje za razvoj preduzeća i ekonomski rast”, navedeno je u saopštenju.

Iako u širem smislu bankarski sistem u BiH ostaje pouzdan, tvrde u Svjetskoj banci, i dalje postoje značajne slabosti, koje zahtijevaju jačanje institucionalnog, regulatornog i okvira za nadzor.

“Održavanje stabilnosti finansijskog sektora je osnovni uslov za makrofinansijsku stabilnost, što je zauzvrat preduslov za ekonomski rast”, kaže šef kancelarije Svjetske banke u BiH i Crnoj Gori Tatjana Proskurjakova.

Ona navodi da će Svjetska banka putem ovog projekta pružiti, kako savjetodavnu, tako i finansijsku pomoć za održavanje stabilnosti i razvoj finansijskog sektora u BiH, od čega će koristi imati i građani.

Ovaj projekt je osmišljen da osigura da predložene aktivnosti u bankarskom sektoru budu u potpunosti usklađene između entiteta, stvarajući jedinstveno okruženje za poslovanje banaka.

“To će pružiti stabilnost, transparentnost i predvidivost za banke i nadzorne organe, stvarajući stabilniji i otporniji finansijski sektor od čega će koristi imati jednako poslovni subjekti, kao i građani”, navedeno je u saopštenju.

Iz Svjetske banke navode da je obezbijeđena i komplementarna tehnička pomoć putem Centra za finansijsko savjetovanje Svjetske banke iz Beča (FinSAC) i uz podršku Ambasade Velike Britanije u Sarajevu.

Portfelj aktivnih projekata Svjetske banke u BiH obuhvata 12 projekata ukupne vrijednosti 557 miliona dolara. Oblasti za koje se pruža podršku su transport, zapošljavanje, energetska efikasnost, lokalna infrastruktura, životna sredina, šumarstvo i upravljanje vodama.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih-odobren-novi-zajam-od-566-miliona-evra/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot