Oboljeloj djeci stiže tračak nade

Objavljeno: 27. 4. 2017 u 15:25h

Mukotrpno prikupljanje velikih suma novca za liječenje oboljelih mališana biće olakšano kada na ljeto bude osnovan fond solidarnosti za liječenje djece od rijetkih oboljenja.

Dogovoreno je to na jučerašnjem sastanku predsjednika RS Milorada Dodika sa predstavnicima udruženja čiji su ciljevi usmjereni na poboljšanje uslova za liječenje oboljele djece. Fond solidarnosti za liječenje djece od rijetkih oboljenja, kako bi trebalo da nosi naziv, biće formiran u okviru Fonda zdravstvenog osiguranja.

Fond bi bio punjen tako što bi svi zaposleni u Republici Srpskoj izdvajali 0,25 odsto neto plate i time pružili ruku spasa oboljelim mališanima.

Dodik je istakao će prijedlog zakona o fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje djece od rijetkih oboljenja biti upućen u proceduru već prvog radnog dana sljedeće sedmice, tako da bi do jula mogao da bude usvojen.

Prema njegovim riječima, samo na osnovu trenutnog stanja plata u fondu bi se godišnje prikupljala oko 6,3 miliona KM, dok će biti otvorena i mogućnost uplata donacija.

“Savez opština i gradova biće obavezan svojom posebnom odlukom da propiše opštinama da učestvuju sa stanovišta uplata u ovom fondu. U tome će učestvovati i određene institucije RS”, rekao je Dodik i dodao da u fondu solidarnosti neće morati učestvovati zaposleni koji se izjasne da to ne žele.

Iz prikupljenih sredstava fonda, koji neće biti supstitucija za dosadašnja izdvajanja u okviru Fonda zdravstvenog osiguranja, izdvajaće se 20 odsto za kapitalna ulaganja u objekte i opremu za dijagnostiku i liječenje.

“Upravljanje fondom solidarnosti ne bi iziskivalo nikakve dodatne troškove, jer bi se vodio u postojećoj administraciji, uz zaseban upravni odbor i stručnu komisiju, koji bi radili bez naknade i potpuno transparentno. Stanovnici će u svakom trenutku moći vidjeti stanje priliva i odliva sredstava, kao i sve odluke koje budu donesene”, kazao je Dodik.

Predsjednik Upravnog odbora Centra za edukaciju “Tvoja riječ” Olivera Ratković, zahvaljujući predsjedniku RS na podršci, istakla je da će ovaj fond riješiti probleme ili olakšati mnogim roditeljima da omoguće ozdravljenje svojoj djeci.

“Svima nam je stalo da ovaj projekat iznesemo što kvalitetnije, jer ono do čega nam je najviše stalo je dječiji osmijeh”, rekla je Ratkovićeva.

Humanitarne aktivnosti

Kabinet predsjednika RS zajedno sa udruženjima za pomoć oboljeloj djeci u okviru humanitarnih aktivnosti “S ljubavlju hrabrim srcima” do sada je prikupio oko pet miliona maraka za liječenje mališana.

“Nastavićemo sa ovom akcijom, ali smatramo da i ovu vrstu manifestacije treba pretvoriti u zakonsko rješenje”, rekao je Milorad Dodik.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/oboljeloj-djeci-stize-tracak-nade/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot