“Alumina” odblokirana pod nepoznatim uslovima

Objavljeno: 27. 4. 2017 u 09:59h

Opštinski sud u Zvonriku odblokirao je privremeno na 60 dana račun kompanije “Alumina”, međutim juče nisu bili poznati uslovi pod kojima je to urađeno, odnosno šta su dan prije dogovorili predstavnici Vlade RS, kompanije “Alumina” i fočanske kompanije “Pavgord”, zbog čijih spornih potraživanja od 155 miliona KM je bio i blokiran račun.

Ono što je sigurno jeste da je račun odblokiran dan nakon što je u Vladi RS održan sastanak, kojem su, između ostalih, prisustvovali predstavnici “Alumine”, fočanske kompanije “Pavgord”, pojedini poslanici i ministri.

S jedne strane postoje informacije da je Vlada RS posredovala da se “Pavgordu” prizna određeni dio potraživanja od ukupno oko 155 miliona KM, ali tokom dana to je demantovano.

“Nijedan fening nije povučen po osnovu blokade, nema nikakvog dogovora Vlade i firme ‘Pavgord’ niti Vlada to može uraditi i to je čista spekulacija”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS, koji je od Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH zatražio da se ispita rad Osnovnog suda u Zvorniku i suspenduje predsjednik tog suda sve dok ne bude utvrđena prava istina o prouzrokovanoj blokadi.

Takođe iz Vlade RS saopštili su da nisu razmatrali niti zauzimali stav oko zahtjeva “Pavgorda” da mu se prizna potraživanje, naglašavajući da je za sve nadležan isključivo stečajni upravnik te da je Vlada RS zainteresovana da “Alumina” funkcioniše, otvara nova radna mjesta i da plasira nove proizvode.

“Naša sugestija je da, ukoliko je to moguće, pravni timovi dvije strane razmotre cjelokupnu situaciju u vezi s ‘Aluminom’ i predlože najbolje rješenje da bi se spriječilo dalje iscrpljivanje fabrike i neizvjesnost radnika”, navedeno je u saopštenju.

Sastanak u Vladi RS inicirao je Radovan Višković, šef Kluba poslanika SNSD-a, koji je rekao da je dogovoreno da “Alumina” mora biti deblokirana da bi radnici primili platu te da je laž da je na sastanku bio vlasnik “Pavgroda” Gordan Pavlović, navodeći da je svemu prisustvovao samo pravni zastupnik te kompanije.

Podsjećanja radi, fočanska kompanija “Pavgord” blokirala je račun kompanije “Alumina”, od koje potražuje oko 155 miliona KM. Ta potraživanja fočanska firma otkupila je od litvanske Ukio banke, koja je opet taj novac potraživala od Fabrike glinice “Birač”, a od koje je i nastala “Alumina”. Potraživanja Litvancima su priznali njihovi, domaći sudovi, međutim Okružni privredni sud u Bijeljini nedavno je donio presudu, kojom se u cijelosti odbija tužbeni zahtjev Ukio banke, što praktično znači da su potraživanja te banke od Fabrike glinice “Birač” neosnovana.

“Sumnjam da je izvršen pritisak na Sud u Zvorniku da donese ovakvo rješenje za blokadu i tražim da nadležni u pravosuđu ispitaju da li je to istina”, rekao je Dodik.

U opoziciji smatraju da problema oko “Alumine” uopšte ne bi bilo da je Vlada RS uradila ono što je obećala, odnosno da je sprovela kvalitetnu istragu i utvrdila ko je učestvovao u šteti u Fabrici glinice “Birač”.

Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, rekao je da je dobro što je račun odblokiran te da se iz svega može izvući jedno zanimljivo iskustvo, a to je nekoordinacija među sudovima.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/alumina-odblokirana-pod-nepoznatim-uslovima/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot