Vlada pregovara sa “Pavgordom”, danas deblokada računa “Alumine”

Objavljeno: 26. 4. 2017 u 11:37h

Račun kompanije “Alumina” danas će biti deblokiran, nakon što je Vlada RS prihvatila zahtjev “Pavgorda” da mu prizna dio od ukupno 155 miliona KM koje to fočansko preduzeće potražuje od Fabrike glinice “Birač” u stečaju, saznaje CAPITAL.

Predstavnici Vlade RS juče su na sastanku sa predstavnicima „Pvagorda“, „Alumine“ i „Birča“ počeli pregovore sa fočanskom firmom koja je 12. aprila blokirala račune „Alumine“, kćerke firme FG „Birač“, putem koje pokušava da naplati svoja potraživanja od „Birča“.

„Vlada je praktično počela da pregovara sa „Pavgordom“, tako da će danas račun „Alumine“ biti odblokiran. Pregovori idu u smjeru da se prihvati učešće „Pavgorda“ u stečajnom postupku FG „Birač“, odnosno da mu se prizna dio potraživanja od 155 miliona KM. Da li će mu biti priznato 40, 50 ili 60 miliona KM, o tome će se tek razgovarati, a „Pavgord“ bi zauzvrat skinuo sve hipoteke sa „Alumine“, reklo je danas CAPITAL-u više dobro upućenih izvora uključenih u pregovore.

Da bi se „Pavgord“ osigurao da će Vlada ispuniti svoj dio obaveza, račun „Alumine“ će biti deblokiran uslovno, odnosno na 45 ili 60 dana, a u tom periodu treba biti postignut dogovor o tačnom iznosu potraživanja koji će biti priznat.

Zanimljivo je da je Vlada RS počela pregovore sa „Pavgordom“ iako je u ponedjeljak Okružni privredni sud u Bijeljini odbio tužbu Ukio banke kojom je tražila da joj se priznaju potraživanja od „Birča“, a koja je „Pavgord“ kupio od te banke.

„Pavgord“, čiji je vlasnik fočanski biznismen GordanPavlović uputilo je prošle sedmice pismo predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i Vladi RS u kojem je ponudilo kompromis, odnosno odustajanje od hipotekarnih prava i smanjenje iznosa potraživanja od „Birča“, pod uslovom da ih stečajni upravnik prizna, a njihova potraživanja pretvori u kapital „Alumine“.

„Pavgord“ je 2015. godine otkupio potraživanja Ukio banke od FG „Birač“ i sada pokušava da ih naplati od njene kćerke firme „Alumine“.

Fabrika glinice „Birač“ u stečaju u ponedjeljak je dobila sudski spor protiv litvanske Ukio banke koja je FG „Birač“ tužila za potraživanje u stečaju u iznosu od 155 miliona KM

U presudi je, između ostalog, navedeno da Fabrika glinice „Birač“ nije dužnik litvanske Ukio banke po osnovu kreditnih i drugih s njima povezanih pravnih poslova, jer fabrika nije bila korisnik tih kredita niti preuzimalac obaveza, slijedom čega ove dvije stranke nisu bile u obligacionom odnosu.

No, zastupnici „Pavgorda“ su tvrdili da su ova dva procesa odvojena i da blokada računa ostaje.

„Pavgordu“ su sa druge strane sudovi u Litvaniji priznali sva potraživanja.

Izvor: capital.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/vlada-pregovara-sa-pavgordom-danas-deblokada-racuna-alumine/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])