Do dokumenata kao u usporenom filmu

Objavljeno: 25. 4. 2017 u 18:09h

Građani Republike Srpske koji odluče da prije posla produže važenje ličnih dokumenata ili registruju vozilo vjerovatno će zakasniti na posao i još dobiti opomenu od šefa.

Bez obzira koliko poranili da prije posla podnesu zahtjev za produženje lične karte, pasoša ili registruju vozilo, malo je vjerovatno da će stići jer je administracija spora, a višečasovna čekanja neminovna. Zbog toga radije uzimaju slobodan dan ili plaćaju posrednike da to obave za njih.

U Odsjeku za izdavanje ličnih dokumenata u Banjaluci bar jednom dnevno padne sistem, a velike glavobolje građanima zadaju upravo posredničke agencije koje odjednom donose na desetine zahtjeva. Tako i kada se čini da nema gužve, sve se i dalje odvija veoma sporo.

“Ustao sam rano kako bih prije posla registrovao automobil, ali sam zaglavio više od pola dana, a opet nisam stigao, pa sam morao ići i sledeći dan. Dakle, dva dana vam treba da se izborite s administracijom, a ako se stvari zakomplikuju i tri. To znači da ako tri dana ne dođete na posao, zbog produžavanja dokumenata, rizikujete da dobijete otkaz po Zakonu o radu” – kaže revoltirani Banjalučanin.

Najveći problem je u Banjaluci gdje se u proseku dnevno zaprimi oko 210 zahtjeva za izdavanje ličnih dokumenata, te oko 300 zahtjeva za registraciju vozila. Gužve na šalterima se, kao i svake godine, tek očekuju u vrijeme godišnjih odmora.

Na pitanje da li planiraju da povećaju broj službenika u tom periodu, u Policijskoj upravi Banjaluka kažu da je broj službenika „predviđen Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta”. Napominju da rade od 7 do 20 časova i subotom od 7 do 13 časova.

U Policijskoj upravi Doboj kažu da u proseku dnevno zaprime oko 200 različitih zahtjeva.

“Broj zahtjeva za izdavanje ličnih dokumenta jeste povećan u periodu pred državne i vjerske praznike, kao i u ljetnjim mjesecima, uglavnom zbog dolaska građana koji se nalaze na radu u inostranstvu i koji vrijeme godišnjih odmora koriste za ostvarivaanje prava na lična dokumenta” – kaže Ljerka Stanimirović, portparol PU Doboj.

U Policijskoj upravi Bijeljina su tokom marta u proseku imali oko 150 zahtjeva za izdavanje ličnih dokumenata.

“Povećan broj zahtjeva za izdavanje ličnih dokumenta do sada je uvijek bio u sezoni godišnjih odmora, jer je to period kada dolazi veći broj naših sugrađana koji žive i rade u inostranstvu, kao i naši građani koji se u posljednjem momentu odlučuju za ljetovanje” – rekla je Aleksandra Simojlović, portparol PU Bijeljina.

Ona je dodala da rade od 7 od 19 časova, a da je rad organizovan u dvije smjene kako bi građani mogli da usklade svoje obaveze.

U Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmenu podataka BiH, koja je nadležna za održavanje sistema za izadavanje dokumenta, kažu da sistem funkcioniše i da se problemi dešavaju sporadično.

“Ukoliko nastane problem koji može biti uzrokovan i vremenskim prilikama, napajanjem struje i slično, naši servisni timovi ih otklanjaju u najkraćem mogućem roku” – tvrde u ovoj Agenciji.

U BiH je 2003. uvedena jedinstvena elektronska baza podataka svih građana BiH. Tada su najavljene brže procedure zamene dokumenata.

Povećan broj zahtjeva za registraciju motora

U Policijskoj upravi Doboj napominju da se u ljetnjim mjesecima mora računati na povećan broj zahtjeva za registraciju motocikla, koji se registruju na period kraći od godinu dana.

“Redovno radno vrijeme naši lokacija za izdavanje ličnih dokumenta je od 7 do 15 časova, a slučaju povećnog broja zahtjeva radno vrijeme se produžava, kako bi se zaprimili i obradili svi zahtjevi građana” – ističe Ljerka Stanimirović.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/do-dokumenata-kao-u-usporenom-filmu/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot