Rimsko javno kupatilo (Rimske terme)

Objavljeno: 24. 4. 2017 u 22:15h

Rimljani su ove krajeve stavili pod svoju vlast 9. godine nove ere. Od osvojenih krajeva zapadnog dijela Balkanskog poluostrva i dijelova Panonske nizije Rimljani su formirali dvije provincije: Dalmaciju i Panoniju, a današnja oblast Laktaša nalazila se na samoj granici dvije provincije.

Rimljani su veoma dobro poznavali ljekovitost laktaške termalne vode i koristili je vijekovima. To potvrđuju artefakti iz drugog, trećeg i četvrtog vijeka kao što su novčići kovani za careva Gordijana (238-244) III, Filipa (244-249) I, pronađenih u blizini vrela.

Arhitektonski ostaci građevine na arheološkom lokalitetu „Zidine“, odnosno temelji nekadašnjeg rimskog javnog kupatila tzv. Balneum, nalaze se u centru Laktaša pored objekta Turističke organizacije opštine Laktaši, potiču iz perioda od I do IV vijeka.

Arheološka istraživanja sprovedena su u više navrata. Prva arheološka istraživanja sprovedena 1889. godine na lokalietu „Zidine“, otkrila su ostatke rimskog javnog kupatila, koje je podignuto pored izvora termalne vode. Istraživanja iz 1998. godine potvrdila su postojanje rimskih termi, tom prilikom otkriveni su ostaci rimskog arhitektonskog kompleksa sa specijalnim sistemom zagrijavanja, te mnogo običnih i hipokaustnih cigli, grnčarije i stakla, 2008. godine se pristupilo konzervaciji otkrivenih ostataka rimskog javnog kupatila.

Zagrijavanje vode i prostorija u termama vršeno je specijalnim sistemom zagrijavanja (hipocaustum). Zagrijani vazduh je prolazio kroz kanale u zidovima do određenih mjesta u bazenima i na taj način zagrijavao vodu.

Prostorije su grijane tako što je topli vazduh cirkulisao kroz specijalne obloge u zidovima i kroz šupljine u podovima.
Terme se smatraju u potpunosti rimskom tekovinom i imaju važnu ulogu u životu Rimljana. Samo kupanje je bilo dug i složen postupak koji se obavljao grupno, cijena je bila minimalna, te su terme bile svima dostupne. Rimska javna kupatila nisu služila samo za održavanja tjelesne higijene, već su u njima postojale prostorije u kojim su posjetioci mogli da vježbaju i da se zabave.

Rimska kupatila sastojla su se iz prostorija: kupatila sa toplom i hladnom vodom, prostorija sa toplim vazduhom, soba za vježbu, odjeljenja za masžu i prostorija za razgovor.

Naučnici tvrde da su terme bile preteča savremenim Wellness Fittnes centrima.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/rimsko-javno-kupatilo-rimske-terme/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot