Najmoderniji radar čuva RS od nepogoda

Objavljeno: 24. 4. 2017 u 12:42h

“Protivgradna preventiva RS” pustiće u maju na planini Borja kod Teslića u rad najsavremeniji meteorološki radar za prognoziranje elementarnih nepogoda čime će odbrana od grada postati blagovremena.

Vršilac dužnosti direktora “Protivgradne preventive RS” Tihomir Dejanović ističe da je to prvi meteorološki radar u BiH koji je i najsavremeniji na Balkanu.

“Riječ je o radaru čiji je domet 220 kilometara, a zona osmatranja pokriva čitavu BiH, najveći dio Hrvatske, dio sjeverne Crne Gore, te dijelove Mađarske i Slovenije”, rekao je Dejanović.

Istakao je da je radar na Borji, čija je vrijednost oko četiri miliona KM, kupljen i montiran prošle godine novcem Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

“Stupili smo u kontakt sa hidrometeorološkim zavodima Srbije i Hrvatske i s njima smo postigli okvirni dogovor da odrede svoje radare sa kojima bi uvezali naš radar na Borji i tako dobili kompozitnu radarsku sliku za čitavo područje zapadnog Balkana”, istakao je Dejanović.

Plan je da nakon toga pristupe Evropskoj asocijaciji umrežavanja radara kako bi dobili radarsku sliku za cijelu Evropu.

“BiH je do sada bila slijepo crijevo Evrope jer smo bili bez radarskog osmatranja, a sa radarom na Borji su stvoreni uslovi da ulazimo u ozbiljnu trku kada je riječ o prognoziranju nepogoda”, kaže Dejanović.

Značaj radara je višestruk i osim za potrebe protivgradne zaštite, služiće Hidrometeorološkom zavodu i Civilnoj zaštiti RS, te službama kontrole letenja.

“Uz pomoć radara blagovremeno ćemo moći najaviti atmosferske nepogode poput poplava i grada. Kada bude uključen, biće u pogonu 24 časa dnevno, 365 dana u godini”, rekao je Dejanović.

“Protivgradna preventiva” je nabavila još jedan identičan radar koji će tokom ljeta biti montiran na Jahorini i pušten u rad do kraja ove godine.

“Potrebno je da na Jahorini izgradimo objekat u kojem će radar biti smješten, a s radovima ćemo početi čim se otopi snijeg. S ta dva radara RS i BiH će prednjačiti u radarskoj tehnologiji u regionu. Vrijednost oba radara je oko osam miliona KM”, rekao je Dejanović i istakao da je osoblje koje će raditi sa radarima obučeno uz pomoć tima iz SAD.

Sezona odbrane od grada počela je 15. aprila i ove godine od grada će biti branjeno više od milion hektara sa 220 protivgradnih stanica raspoređenih u 24 lokalne zajednice.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS istakli su da će “Protivgradnoj preventivi” ove godine biti dodijeljeno 3,7 miliona KM za nabavku raketa i modernizaciju opreme.

Projekat

Tihomir Dejanović je naveo da su radari na Borji i Jahorini kupljeni u sklopu projekta “Uspostavljanje tehničko-meteorološkog servisa i modernizacija sistema protivgradne zaštite RS” čija je vrijednost oko 25 miliona KM. Cilj projekta je proširenje sistema protivgradne zaštite na cjelokupno područje RS.

“Projekat predviđa i uspostavljanje centra za prikupljanje, asimilaciju i distribuciju podataka, izgradnju još dva operativna centra te automatizaciju krajnjih tačaka, odnosno protivgradnih stanica. Pored postojećeg regionalnog protivgradnog centra u Novoj Topoli kod Gradiške, predviđeni su i centri u Bijeljini i Trebinju”, kaže Dejanović.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/najmoderniji-radar-cuva-rs-od-nepogoda/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot