Ljekovite stijene u Devetini

Objavljeno: 24. 4. 2017 u 22:20h

U laktaškom selu Devetina, ispred ukrajinske, grko-katoličke crkve, koja je izgrađena 1923. godine, u stogodišnjoj hrastovoj šumi, nalazi se osam kamenih gromada koje su nepravilno raspoređene u dvorištu bogomolje. Deveta stijena je udaljena desetak kilometara, a legenda kaže da ju je prolazeći ovim krajem bacio Marko Kraljević preko četiri brda, do sela Kokori, gdje se kamena stijena i danas nalazi.

Kamene stijene teške su i po nekoliko tona i već stotinama godina krase ovaj dio Devetine, a po nekim tumačenjima, Devetina je po njima i dobila ime.

Naučnici smatraju da stijene u Devetini predstavljaju ostatke nekog drevnog hrama. Za kamene stijene iz Devetine, se vjeruje da su ljekovite, odnosno da imaju iscjeljujuće dejstvo. Poslednjih godina, ne mali broj posjetilaca posjete selo Devetinu, kako bi se uvjerili u neobičan prirodni fenomen.

Postoji vjerovanje da svaki kamen pomaže u otklanjanju raznih zdravstvenih tegoba, od astme, išijasa, migrene itd…U „Laktaški mali Stonehenge“, kako neki nazivaju ovo mjesto, već godinama dolazi i ruska bioenergičarka Ljudmila Osipova koja tvrdi da joj blizina ovog velikog kamenja izaziva jake vibracije kakve nigdje nije osjetila.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/ljekovite-stijene-u-devetini/?utm_source=SingleNajnovijeVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleNajnovijeVijesti||claudebot