Skupa struja i kirija preduzetnike tjeraju u ilegalu

Objavljeno: 23. 4. 2017 u 12:40h

Moleri, zidari, kozmetičari, frizeri i drugi mali preduzetnici sve češće odjavljuju radnje, ali nastavljaju da pružaju ove usluge na crno.

Jovica Bratić, predsjednik Zanatsko preduzetničke komore RS kaže da radnje koje zvanično prestaju da rade samo prelaze u sivu zonu, jer sve teže mogu da zarade dovoljno kako bi izmirivali sve obaveze.

“Najveći problem trenutno je visoka cijena struje, jer preduzetnici plaćaju industrijsku struju, koja je do 40 odsto skuplja nego za domaćinstva. Neshvatljivo je da se fen za kosu u frizerskoj radnji tretira isto kao neka velika industrijska mašina” – kaže Bratić.

Veliku stavku u troškovima čine i druge komunalnije, kao što su voda, smeće koje preduzetnici plaćaju skuplje nego domaćinstva.

“S druge strane kada treba da garantujemo ličnom imovinom za poslovanje onda smo za državu fizička lica, a ne pravna lica koja garantuju imovinom preduzeća” – ističe Bratić.

Drugi najveći problem koji tjera preduzetnike u ilegalu ili ih odvraća od namjere da prijave djelatnost su visoke kirije za zakup poslovnih prostora.

 “Kirija u Banjaluci iznosi 30 KM po kvadratu, ako je lokal od 50 kvadrata to je 1.500 KM. Pa ko to može da plati? Zbog toga imamo puno praznih poslovnih prostora” – navodi Bratić.

On navodi da je veliki broj poslovnih prostora u vlasništvu Grada Banjaluka.

“Nadamo se da ćemo gradska vlast imati sluha za ovaj problem te smanjiti kiriju. Bolje uzeti i deset KM po kvadratu i omogućiti nekom da radi, nego da poslovni prostori zjape prazni” – kaže Bratić.

On dodaje da u RS ima oko 20.000 preduzetnika koji zapošljavaju oko 40.000 radnika što nije malo, te im treba omogućiti da rade i plaćaju svoje obaveze, a ne da prelaze u ilegalu.

U Inspektoratu RS napominju da se neovlašteno obavljanje određenim zanimanjem tretira kao krivično djelo Krivičnim zakonom RS.

“S obzirom da je pitanje ulaska u privatne prostorije u nadležnosti istražnih organa, za suzbijanje nelegalnog rada u privatnim stambenim prostorijama neophodno je da se intezivnije angažuju oni koji imaju nadležnosti da pretresaju privatne prostorije” – kaže Dušanka Makivić, portparol Inspektorata RS.

Prema podacima Poreske uprave RS u prva tri mjeseca ove godine na području RS odjavljena su 233 preduzeća i 408 preduzetnika. Istovremeno je registrovano 581 preduzeće i 650 preduzetnika.

Niko neće u zanate

U Zanatsko preduzetničkoj komori kaže da je problem i što se registruju jedne te iste djelatnosti, što dovodi do prezasićenosti na tržištu, dok određene usluge fale.

“Na 1.000 građana ide jedna kafana. U Banjaluci ima 1.200 kafana u na oko 190. 000 stanovnika i onda naravno propadaju. S druge strane nemamo dovoljno kvalifikovanih lakirera, mehaničara, zidara, keramičara, kućnih majstora, kuvara i slično” – navodi Bratić.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/skupa-struja-i-kirija-preduzetnike-tjeraju-u-ilegalu/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot