Mali Vaskrs: Mnogi običaji na današnji dan

Objavljeno: 23. 4. 2017 u 13:39h

Danas se završava takozvana Svijetla nedelja, prvih sedam dana po Vaskrsu. Ovi dani imaju posebano mjesto u srpskom narodnom vjerovanju i za njih se vezuje mnoštvo običaja. Današnji dan, nedelja, poznat je i kao „Mali Vaskrs“.

Nedelja po Vaskrsu zove se još i Svijetla, Bijela ili Tomina nedelja i posvećena je događaju javljanja Isusa svojim apostolima. Naročito je bio sumnjičav „nevjerni Toma“, pa je Isus prema vjerovanju, na današnji dan, prošao kroz zatvorena vrata i rekao Tomi da opipa njegove rane. Tek tada je i ovaj apostol povjerovao u Hristovo vaskrsnuće.

“A Toma, koji se zove Blizanac, jedan od dvanaestorice, ne biješe onde sa njima kad dođe Isus. A drugi mu učenici govorahu: Vidjesmo Gospoda. A on im reče: Dok ne vidim na rukama Njegovim rana od klina, i ne metnem prsta svog u rane od klina, i ne metnem ruke svoje u rebra Njegova, neću vjerovati. I poslije osam dana opet bijehu učenici Njegovi unutra, i Toma s njima.”

Dođe Isus kad bijehu vrata zatvorena, i stade među njima i reče: Mir vam. Potom reče Tomi: Pruži prst svoj amo i vidi ruke moje; i pruži ruku svoju i metni u rebra moja, i ne budi nevjeran nego vjeran. I odgovori Toma i reče Mu: Gospod moj i Bog moj. Psal. Isus mu reče: Pošto me vide vjerovao si; blago onima koji ne vidješe i vjerovaše.

U narodu je ova nedelja poznata i kao vodena. „Valja se“ da mladići i djevojke izađu na potoke i rijeke, prskaju se i bacaju u vodu cvijetne vijence, a sve kako bi umilostivili vodene demone.

U nekim mjestima se proslavlja kraj vaskršnjeg ciklusa blagih ili svijetlih dana. Ponegdje se do Malog Vaskrsa čuvaju crvena uskršnja jaja i danas se daju djeci da se kucaju, a stariji se obavezno pozdravljaju sa: „Hristos voskrese“.

Od Tomine nedelje se opet vrše molitve za umrle, nakon prekida unutar perioda koji je počeo od Lazareve subote. Na dan poslije Tomine nedelje, u Pobusani ponedjeljak, služe se parastosi na grobljima, čime živi kao da čestitaju svojim pokojnim rođacima i prijateljima radosni praznik Vaskrsenja Hristovog.

Zbog toga u nekim dijelovima zemlje danas farbaju jaja koja će prvo dati djeci da pojedu, u čast života i zdravlja, a ostatak će odnijeti na groblje. Narod kaže, da se i mrtvi „počaste“ i obraduju Hristovom vaskrsenju.

Izvor: Telegraf

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/mali-vaskrs-mnogi-obicaji-na-danasnji-dan/?utm_source=SingleNajnovijeVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleNajnovijeVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])