Komemoracija u Donjoj Gradini: Patrijarh Irinej služi parastos za jasenovačke žrtve

Objavljeno: 23. 4. 2017 u 13:19h

U Spomen-području Donja Gradina počeo je parastos za sve nevino stradale žrtve srpskog, jevrejskog i romskog naroda u ustaškom koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

Parastos za srpske žrtve na grobnom polju “Hrastvoi” služi Njegova svetost patrijar srpski Irinej, a zatim će biti upućene molitve na jevrejskom i romskom jeziku u pomen svojim stradalnicima.

Parastosu prisustvuju zvaničnici Republike Srpske, Srbije, predstavnici diplomatskog kora, te veliki građana, među kojima je puno učenika, kao potomci stradalih u jasenovačkom logoru.

U 13.00 časova planirano je obraćanje zvaničnika.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik položio je danas vijenac na grobnom polju “Topole” u Spomen-području Donja Gradina nevino stradalim žrtvama ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

Vijence su položile i delegacije jasenovačkih logoraša Srbije i logoraša Drugog svjetskog rata iz Republike Srpske.

Vijence su položili i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, delegacije vlada Republike Srpske i Srbije, te predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Na grobnom polju “Topole” vijence su položile i, Parlamentarne skupštine BiH, Vijeća naroda Republike Srpske, predstavnici ambasada Izraela, Rusije, SAD, Slovenije, Italije, Velike Britanije, Njemačke, te predstavnici Misije OEBS u BiH, OHR-a, Jevrejske zajednice u BiH, Svjetskog jevrejskog kongresa, kao i delegacije Roma iz Srpske i Srbije.

Vijence su položile i delegacije opštine Kozarska Dubica, izraelskog grada Modina i grada Banjaluka, SUBNOR-a, Saveza udruženja ratnih vojnih invalida, Saveza udruženja civilnih žrtava rata, Udruženja žena žrtava rata, Udruženja “Veterani”, Boračke organizacije Republike Srpske i Saveza logoraša Republike Srpske.

Vijence su položile i delegacije Oružanih snaga BiH, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, delegacija Srpskog nacionalnog vijeća iz Hrvatske, delegacije gradova i opština Republike Srpske, Srpskog saveza u Švedskoj, te društva srpsko-jevrejskog prijateljstva.

Istovremeno, komemoracija jasenovačkim žrtvama biće održana u Spomen-području Jasenovac, pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora.

Iz Spomen-područja Jasenovac najavljeno je da će u 11.00 časova biti položeno cvijeće ispred spomenika “Cvijet”.

Sistem koncentracionih logora Jasenovac predstavlja najveće stratište u Drugom svjetskom ratu na teritoriji nekadašnje Jugoslavije jer je u njemu stradalo 700.000 žrtava ustaškog zločina.

Među ubijenim je 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista. U Jasenovcu je stradalo i 20.000 djece.Logor Donja Gradina formiran je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svjetskog rata 1945. godine i sloma Nezavisne Države Hrvatske.

Donja Gradina je bila jedno od najvećih stratišta jasenovačkog logora gdje su ubijani mahom Srbi, Jevreji i Romi.

Komemorativni skup pod pokroviteljstvom hrvatskog sabora

JASENOVAC – U Spomen-području Jasenovac u toku je komemoracija povodom 72 godine od proboja logoraša iz ustaškog koncentracionog logora Jasenovac, koja se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora.

Komemorativnom skupu prisustvuju predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković, ministar spoljnih i evropskih poslova Davor Ivo Štir, ministar kulture Nina Obuljen Koržinek, ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministar nauke i obrazovanja Pavo Barišić.

Komemoracija je jutros počela minutom ćutanja i čitanjem odlomaka iz “Dnevnika Diane Budisavljević” koji govori o stradanju djece u ovom logoru, prenose hrvatski mediji.

U Spomen-području Jasenovac komemoraciju su juče organizovali Srpsko narodno vijeće i Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, a sutra će to učiniti jevrejska udruženja.

Ove organizacije su drugu godinu zaredom odbile da učestvuju na državnoj komemoraciji u Hrvatskoj koja je organizovana danas. Kao razlog bojkota, istaknuto je neuklanjanje ploče s ustaškim natpisom “Za dom spremni”, koju su prošle godine nedaleko od Jasenovca postavili veterani Hrvatskih obrambenih snaga.

Proboj iz logora Jasenovac izvršilo je 22. aprila 1945. godine 600 od preostalih 1.073 logoraša zatočenih u Ciglani, kada su shvatili da ih čeka sigurna smrt. Proboj je preživjelo samo njih 117.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/komemoracija-u-donjoj-gradini-patrijarh-irinej-sluzi-parastos-za-jasenovacke-zrtve/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot