Komemoracija u Donjoj Gradini: Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina

Objavljeno: 23. 4. 2017 u 09:21h

U Spomen-području Donja Gradina danas će biti održana komemoracija povodom Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donja Gradina, koju organizuju vlade Republike Srpske i Srbije.

Komemoracija u Spomen-području Donja Gradina počeće u 11.15 časova polaganjem vijenaca na grobnom polju “Topole”, a u 12.00 časova biće služeni pomen i parastos na grobnom polju “Hrastovi”. Obraćanje zvaničnika planirano je za 13.00 časova.

Ceremoniji će prisustvovati predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, ministri u Vladi Srbije, te ambasador Izraela za BiH, sa sjedištem u Tirani, Boaz Rodkin.

Parastosu i pomenu u Donjoj Gradini prisustvovaće i učenici Prve i Druge kragujevačke gimnazije i učenici gimnazije u Srednjoškolskom centru “Nikola Tesla” iz Kozarske Dubice.

Opštine Kozarska Dubica i Novi Grad obezbijedile su za građane besplatan prevoz u Donju Gradinu.

Iz Opštinske uprave Kozarska Dubica najavljeno je da će autobusi sutra krenuti iz Knežice u 9.30 časova, a ispred Crkve Svetih apostola Petra i Pavla i sportske dvorane u Kozarskoj Dubci u 10.00 časova.

Autobus iz Novog Grada polazi u 8.30 časova ispred gradske bine.

Istovremeno, komemoracija jasenovačkim žrtvama biće održana u Spomen-području Jasenovac, pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora.

Iz Spomen-područja Jasenovac najavljeno je da će u 11.00 časova biti položeno cvijeće ispred spomenika “Cvijet”.

Sistem koncentracionih logora Jasenovac predstavlja najveće stratište u Drugom svjetskom ratu na teritoriji nekadašnje Jugoslavije jer je u njemu stradalo 700.000 žrtava ustaškog zločina.

Među ubijenim je 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista. U Jasenovcu je stradalo i 20.000 djece.Logor Donja Gradina formiran je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svjetskog rata 1945. godine i sloma Nezavisne Države Hrvatske.

Donja Gradina je bila jedno od najvećih stratišta jasenovačkog logora gdje su ubijani mahom Srbi, Jevreji i Romi.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/komemoracija-u-donjoj-gradini-dan-sjecanja-na-zrtve-ustaskog-zlocina/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot