“Igman” iz Konjica snabdijeva municijom pakistanske snajperiste

Objavljeno: 23. 4. 2017 u 16:59h

Dolazak visoke vojne delegacije iz Islamske Republike Pakistan znak je spremnosti ove države da sarađuje sa Bosnom i Hercegovinom.

“To je definitivno pozitivan znak, ali ne treba biti euforičan, pravi posao tek slijedi,” izjavio je ambasador Bosne i Hercegovine u Pakistanu Nedim Makarević, povodom dolaska delegacije koju predvodi general Rizvan Akhtar, predsjednik Univerziteta nacionalne odbrane u Islamabadu i bivši čelnik pakistanske obavještajne službe.

General Akhtar predvodi delegaciju koja će posjetiti Ministarstvo inostranih poslova BiH, Ministarstvo odbrane, te tvornicu municije “Igman” iz Konjica.

Ambasador BiH u Pakistanu je dodao kako namjenska industrija nije samo generator razvoja kroz izvoz, nego i vitalna za odbranu jedne države.

“Stoga namjensku industriju ne doživljavam samo kroz pitanje profita, iako ni taj dio, naravno, ne treba zanemariti. BiH raspolaže značajnim potencijalima, postoje ljudi koji su patriote i stručnjaci, koji su radili godinama u postrojenjima bivše zajedničke države, koji raspolažu zlata vrijednim informacijama i žele pomoći. U slučaju Pakistana, saradnja je već krenula, određeni artikli poput snajperske municije 12.7 milimetara se već izvoze, ali ja smatram da bi moglo i trebalo mnogo više” – riječi su ambasadora Makarevića.

S druge strane, Makarević napominje da je Pakistan nuklearna sila čija armija, zajedno sa rezervnim sastavom, broji gotovo milion vojnika i da svoje odbrambene potrebe rješava kroz saradnju sa najvećim državama kao što su Kina i SAD.

“Ako se to uzme u obzir, onda je uspjeh već i činjenica što smo ih animirali, skrenuli im pažnju” – rekao je Makarević.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/igman-iz-konjica-snabdijeva-municijom-pakistanske-snajperiste/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot