Kriminalci se sele na internet

Objavljeno: 21. 4. 2017 u 12:21h

Visokotehnološki kriminalitet uzima sve više maha u Srpskoj, što potvrđuju najnoviji podaci Ministarstva unutrašnjih poslova RS, prema kojima je lani zabilježeno duplo više krivičnih djela iz te oblasti u odnosu na prethodnu godinu.

Evidentirani slučajevi krivičnih djela visokotehnološkog kriminaliteta navedeni su u izvještaju o radu MUP-a RS za 2016. godinu, koji bi trebalo da bude razmatran naredne sedmice na sjednici Narodne skupštine RS. U Srpskoj je, prema tim podacima, evidentirano 18 krivičnih djela iz oblasti visokotehnološkog kriminaliteta, što je duplo više u odnosu na 2015. godinu, kada je otkriveno devet.

Policija je tužilaštvima prošle godine proslijedila 11 izvještaja, što je za 83,3 odsto više nego prethodne godine. Njima je obuhvaćeno 20 osoba, što takođe predstavlja znatno povećanje u odnosu na 2015. godinu kada je prijavljeno 11.

U MUP-u RS su naglasili da visokotehnološki kriminalitet postaje jedan od najopasnijih vidova kriminaliteta zbog sve veće prisutnosti u svim institucijama društva, otežanog načina otkrivanja i dokazivanja, posljedica koje izaziva, povezanosti sa najtežim oblicima kriminala i krakova koji vode ka inostranstvu.

“Najzastupljenija krivična djela su računarske prevare, iskorištavanje djece i maloljetnika za pornografiju, izrada i unošenje računarskih virusa, neovlašćen pristup zaštićenom računaru, računarskoj i telekomunikacionoj mreži i elektronskoj obradi podataka, računarska sabotaža i falsifikovanje kreditnih i kartica za bezgotovinsko plaćanje”, naglasili su u MUP-u RS.

S ciljem otkrivanja, rasvjetljavanja, sprečavanja i dokazivanja krivičnih djela visokotehnološkog kriminaliteta, odnosno djela u kojima su kao sredstva korišćeni računari i internet, pripadnici MUP-a su, između ostalih, sproveli akcije pod kodnim nazivima “Predator”, “Sekretarijat”, “Poslanik”, “Aneks” i “Odisej”.

Stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić je naglasio da je visokotehnološki kriminalitet u svijetu sve izraženiji i da taj trend slijede i naši prostori.

“On može da izazove veliku štetu, a napori nadležnih u RS da to spriječe su evidentni kroz ostvarene rezultate. MUP ima organizacijsku jedinicu koja se bavim istragama ove vrste krivičnih dijela i ona daje rezultate”, rekao je Ćeranić.

Strategija i saradnja

U MUP-u RS ističu da su pored operativnih mjera pružali stalnu stručno-specijalističku podršku policijskim agencijama iz okruženja i međunarodnim policijskim organizacijama s ciljem pronalaženja i otkrivanja mreža zaraženih računara.

“Izrada strategije sajber bezbjednosti RS je u toku, a realizovane su i obaveze u skladu sa Konvencijom Savjeta Evrope o sajber kriminalu, koji se odnosi na međunarodnu pravnu pomoć i hitne postupke”, naglasili su u MUP-u koji je u 2016. godini dobio zahvalnicu od američkog FBI za saradnju i doprinos u međunarodnim akcijama sprečavanja visokotehnološkog kriminaliteta.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/kriminalci-se-sele-na-internet/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot