Hladno vrijeme će trajati “duže nego što se očekivalo”

Objavljeno: 20. 4. 2017 u 14:49h

Neuobičajeno niske temperature za ovo doba godine trajaće u regionu duže nego što se očekivalo, procenjuju hidrometeorolozi u Hrvatskoj i BiH.

Republički hidrometeorološki zavod Srbije je u međuvremenu upozorio na moguću pojavu jutarnjih mrazeva na području Srbije do 24. aprila.

Već u petak u jutarnjim satima slab mraz se očekuje uglavnom na području Bačke, a u subotu i nedjelju i u većini krajeva uglavnom na zapadu i jugu zemlje.

U Srbiji se danas očekuje oblačno i hladno vrijeme, mjestimično s kišom, susnježicom i snijegom. U brdsko-planinskim predjelima biće manje povećanje visine snježnog pokrivača.

Više padavina očekuje se na zapadu zemlje, oko 10 mm. Vjetar umjeren, povremeno i jak, severozapadni. Jutarnja temperatura od 0 do tri stepena, najviša dnevna od četiri do osam stepeni.

Prema prognozi do 27. aprila, u petak će postepeno prestati padavine i djelimično se razvedriti, prvo na sjeverozapadu, gdje se u jutarnjim satima očekuje slab mraz. Za vikend mjestimično slab jutarnji mraz.

U subotu pretežno sunčano, a u nedjelju novo naoblačenje sa sjeverozapada, mjestimično sa kišom, u planinskim predelima sa snijegom.

Zatim promjenljivo oblačno, uglavnom suvo i toplije.

Vrijeme u Hrvatskoj će i danas biti umjereno do pretežno oblačno, ponegdje s kišom, a u Lici i Slavoniji moguć je novi snijeg. Biće vetrovito, na kopnu uz jak i na udare olujan sjeverni i sjeverozapadni vjetar, na Jadranu uz jaku i olujnu buru i tramontanu.

Zagreb se jutros probudio na hladnih četiri stepena, na Sljemenu je palo još snijega, kao i u zagrebačkim Šestinama.

Na Puntijarki, gdje se temperatura spustila na četiri stepena ispod nule, palo je nova četiri centimetra snijega, a padalo je i u Gospiću. Jak vjetar koji je cijelog jučerašnjog dana, ali i noći, duvao na području Varaždinske županije srušio je nekoliko stabala.

Jedno stablo visoko oko pet metara srušilo se na pješački prostor pa možemo reći da je sreća u nesreći bila što je vrijeme juče bilo toliko loše i pješaka nije bilo na tom području, piše Varaždinski.hr.

Snježne padavine usred aprila prouzrokovale su brojne probleme u saobraćaju, elektrosnabdijevanju i vodosnabdijevanju širom BiH, a najveću štetu trpe poljoprivredni proizv.

Vozačima se savjetuje oprez, posebno tamo gdje su kolovozi pod snijegom, i upotreba zimske opreme, a zimska služba će nastaviti s radom sve dok bude potrebno.

Saobraćaj se u višim predjelima odvijao otežano zbog snijega, slomljenog drveća na kolovozu i odrona kamenja.

Na području BiH se i sutra očekuje oblačno i hladno vrijeme, sa susnježicom ili snijegom. Mnoga stabla su u Sarajevu pod pritiskom snijega i pod udarom nevremena pala, pa su se neka rušila direktno na automobile, zbog čega su intervenisali i pripadnici policije. Prema prvim informacijima, nema povređenih, prenijeli su mediji.

U Trebinju nema snijega, ali je bilo problema sa olujnim vetrom, koji je lomio grane i dizao crijep sa krovova. Nevreme je prouzrokovalo mnoge kvarove na elektromreži, a samo na području Tuzlanskog kantona bez struje je danas bilo više od 16.000 korisnika.

U mraku se našlo i preko 8.000 korisnika na području Srednjobosanskog kantona, a u Zeničkodobojskom kantonu bez struje su bila kompletna područja Zavidovića i Vozuće.

Teška situacija s električnom energijom bila je i u Varešu, Maglaju, Kaknju, Zenici i Visokom…

U Trnovu je bio u kvaru dalekovod Kijevo, a u Foči je bez napona bilo kompletno područje mjesne zajednice Miljevina i dalekovod Slatina. Kvarova je bilo i na nekoliko dalekovoda “Elektrodistribucije” Banjaluka, a najteža situacija je u opštinama Kneževo/Skender Vakuf i Kotor Varoš, dok su kvarovi u manjem obimu evidentirani u opštini Čelinac i na Manjači.

Snijeg koji je pao nanio je štete posebno voćarima u BiH, ali veliki strah od narednih dana imaju poljoprivrednici, jer ako se obistini vremenska prognoza, biće uništeni voće, krompir, pasulj, a štete će biti višemilionske, pišu banjalučke Nezavisne novine.

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/hladno-vrijeme-ce-trajati-duze-nego-sto-se-ocekivalo/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])