Radijatori ostaju topli

Objavljeno: 19. 4. 2017 u 12:50h

Hladni talas i niske temperature vazduha za ovo doba godine ponovo su “zagrijali” radijatore širom RS, iako je sezona grijanja zvanično završena 15. aprila, a u toplanama ističu da će grijati sve dok ne otopli.

U većini gradskih toplana ističu da nisu prekidali isporuku toplotne energije i navode da će biti u pripravnosti sve do 1. maja.  Na hladne stanove ovih dana se ne mogu požaliti ni stanovnici Banjaluke.

“Dokle god je temperatura vazduha niža od 12 stepeni Celzijusa, grijaćemo redovno do kraja aprila, a od 1. maja počinjemo sa godišnjim remontom”, rekla je portparol banjalučke “Toplane” Žaklina Mijatović.

Ona je navela da je grijna sezona protekla veoma dobro.

“Iako je zima bila izuzetno hladna, uspjeli smo održati kontinuitet u grijanju. Bilo je problema u nabavci mazuta, ali smo uz pomoć grada i Vlade Srpske nabavili potrebne količine”, rekla je Mijatovićeva.

Grijna sezona zbog talasa hladnoće produžena je i u Istočnom Sarajevu do daljeg.

“Energenata imamo dovoljno i grijaćemo dok god bude bilo potrebno. Nadamo se da će to biti još ove sedmice i da će otopliti”, kaže direktor “Toplane” Aleksandar Mirković.

Naveo je da je sezona protekla veoma dobro, te da su najviše problema imali sa naplatom dugova od budžetskih korisnika.

“Škole, fakulteti, MUP i druge budžetske ustanove nam duguju oko 250.000 KM, dok je naplativost kod građana 96 odsto, što je dobar procenat”, rekao je Mirković.

Tople radijatore imaju i Prijedorčani, a direktor čelinačke toplane Nedeljko Babić kaže da će grijanje biti isporučivano sve dok to vremenske prilike nalažu.

“Cijele zime nismo imali nikakvih problema, a isporučivali smo grijanje i na minus 27 stepeni, tako da je sezona protekla 100 odsto uspješno”, rekao je Babić.

I direktor “Gradske toplane” u Bijeljini Mladen Krasavac ističe da nisu prestajali sa isporukom grijanja korisnicima, bez obzira na to što bi sezona trebalo da bude završena.

“Sezona će biti produžena dok ne otopli. Uprkos čestim kvarovima na mreži i problemima u nabavci uglja, sezona je protekla uredno”, rekao je Krasavac, dodavši da su im i dalje najveći problem dugovanja korisnika “teška” oko pola miliona maraka.

“Zbog toga ne možemo redovno plaćati dobavljače, ali važno je da smo uspjeli sustići plate i posljednja je isplaćena za februar, a sada pripremamo isplatu za mart”, rekao je Krasavac.

Rukovodilac u gradiškoj toplani Branko Usorac kaže da na tople radijatore stanovništvo ove opštine može računati i u narednim danima.

“Do 1. maja ćemo biti u pripravnosti, ali se nadamo da već sljedeće sedmice neće biti potrebe za grijanjem”, rekao je on.

Bez grijanja nisu ostali ni stanovnici Zvornika jer gradsko preduzeće “Zvornik-stan” zaduženo za isporuku toplotne energije i dalje radi punom parom.

“Nismo stali sa isporukom grijanja i tako će biti sve dok se vremenski uslovi ne promijene”, kaže rukovodilac toplifikacije i održavanja u ovom preduzeću Goran Savić.

Grijanje u maju

U toplanama ističu da nakon 1. maja slijedi redovni godišnji remont toplovodnih mreža i kotlovnica. Podsjećaju da su lani imali jednu od najdužih grijnih sezona, te da se nadaju da tako neće biti i ove godine.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/radijatori-ostaju-topli/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot