Uložio 100.000 KM na iskopine: Otkopani temelji crkve iz 15. vijeka na imanju biznismena (Video)

Objavljeno: 18. 4. 2017 u 12:02h

Kada je Husein Smajić iz Bugojna prije tri godine, kopajući akumulaciono jezero, naišao na neke drevne iskopine – nije ni slutio da će danas upravo zbog toga na svom imanju da okupi Srbe, Hrvate i Bošnjake.

Kod Smajića je došlo stotinjak gostiju, da vide izložbu predmeta otkrivenih u ruševinama srednjovijekovne crkve otkopane na njegovoj zemlji. Prvi put snimila ih je jedna kamera-ATV-a.

“Radeći HE, kopajući jezero, naišao sam na temelje neke građevine, za koju smo pretpostavljali da je crkva u pitanju, ali je to bilo toliko zatrpano da se nije ništa vidjelo dok se nije počelo otkopavati”, rekao je biznismen iz Bugojna Husein Smajić.

Crkva ispod koje se krila grobnica je sagrađena u 14. ili 15. vijeku, ali nije poznato kada je srušena. Arheolozi kažu da ne znaju ko su bili neimari ove katoličke crkve, ni ko su osobe čije su kosti pronađene u njoj, ali sa sigurnošću mogu reći da je u pitanju jedno od najznačajnijih arheoloških nalaza u BiH. Ne žele da trče pred rudu, ali kažu da je zlatno platno pronađeno u grobnici u to doba bila odora rezervisana za vladare.

“Tokom tih istraživanja otkrili smo cijelu površinu crkve, istražili grobove, i pronašli jako vrijedne i značajne nalaze. Svakako je najznačajniji pronalazak zlatnog platna”, rekao je kustos Franjevačkog muzeja u Tomislavgradu Stipan Dilber.

Na imanju ovog lokalnog biznismena se okupilo stotinak ljudi uz jagnjetinu, roštilj i pasulj. Smajić od nadležnih kulturnih institucija nije dobio ni marku, ali je zato potrošio više od 100.000 maraka svog novca na konzervaciju iskopina.

Kaže da nema posebne planove za ovu lokaciju, ali mu se dopada ideja kardinala Vinka Puljića da temelji crkve postanu muzejski prostor, koji bi iskoristio turistički potencijal ovog nalazišta. Ipak, na veselju nije bilo nikoga iz lokalne vlasti, kao ni iz islamske zajednice. Ali tu je bio pravoslavni sveštenik iz Bugojna, Slaviša Đurić, koji je pozdravio restauraciju iskopina i poručio da je važno da se njeguje hrišćanska tradicija ovog kraja.

Okupljeni u Pršljanici kod Bugojna se nadaju da će odavde poslati poruku mira. Želja im je da ovo bude mjesto hodočašća i pomirenja.

Izvor: ATV

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/ulozio-100-000-km-na-iskopine-otkopani-temelji-crkve-iz-15-vijeka-na-imanju-biznismena-video/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])