Revizija privatizacije: Komisiji naknade za nerad

Objavljeno: 17. 4. 2017 u 13:53h

Za jedanaest godina postojanja Komisije za reviziju privatizacije RS nijedna, od preko 700 privatizacija državnih preduzeća u RS, nije poništena.

Uprkos tome što već duži period nisu uradili nijedan postupak revizije, niti su podnosili izvještaj Narodnoj skupštini RS o svom (ne)radu, članovi ove komisije primaju naknade, koje na mjesečnom nivou iznose između 500 i 600 maraka.

Pitanje opravdanosti postojanja ove komisije više puta je problematizovano, ali ona još uvijek nije ukinuta, iako se procejnjuje da su potrošili preko milion KM bez konkretnih efekata.

Šef Kluba poslanika PDP-a Branislav Borenović je na posljednjem skupštinskom zasjedanju postavio pitanje Vladi RS o tome da li ova komisija još uvijek postoji i ko su njeni članovi.

“Komisija za reviziju privatizacije državnog kapitala u preduzećima i bankama RS, postoji. Mjesečna naknada predsjednika komisije Ravijojle Simić – Tešanović je 607 KM, a članova komisije Milorada Nedimovića, Gorana Maričića, Nenada Račića, Slobodana Softića i Danice Vučković po 540 KM”, naveo je generalni sekretar Vlade RS Vlado Blagojević.

Međutim, on je podvukao da ovoj komisiji od novembra 2016. godine do 4. aprila 2017. godine, nije isplaćeno ništa, po bilo kom osnovu. Dug za ovaj period iznosi blizu 10.000 KM.

Prilikom osnivanja ove komisije 2006. godine, naknada za rad predsjednika bila je 1.350 KM, za članove 1.250 KM, te za sekretara 1.100 KM.

Odlukom Vlade RS krajem 2013. godine, naknade su smanjene za 50 odsto, a onda u maju 2014. godine za još 20 odsto u korist Fonda solidarnosti RS.

Najglasniji u kritikama na račun Komisije za reviziju privatizacije RS bili su u PDP-u, a koja se našla među njihovih “100 afera” koje su objavili i za koje smatraju da su rezultat nezakonitog djelovanja u RS u posljednjih desetak godina, u kojima je RS oštećena za oko dvije milijarde KM.

“Komisija je doživjela potpuni fijasko sa milionskom štetom po budžet RS, a da niti jedan ugovor o privatizaciji nije raskinut. Samo u periodu od 1. juna 2006. do 31. oktobra 2008. Komisija za reviziju privatizacije RS potrošila je preko 600.000 KM od čega 216.050 KM za naknade članovima komisije, 14.000 KM spoljnim saradnicima, 305.780 KM podobnim revizorskim kućama („Best revizor“ 160.290 KM, „Aditon“ 145.490 KM), preko 50.000 KM troškova za dnevnice, materijal, gorivo i telefon, preko 25.000 KM poreza za naknade”, navode u PDP-u.

Oni su izračunali i da je za deset godina “propali projekat revizije privatizacije“ koštao građane RS preko 1,5 miliona KM.

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/revizija-privatizacije-komisiji-naknade-za-nerad/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])