Protest radnika “Alumine” i “Boksita” zbog blokade računa

Objavljeno: 17. 4. 2017 u 18:49h

Predsjednik Kompanije “Boksit” Milići Rajko Dukić poručio je danas da je došlo vrijeme da zaposleni u dva strateška preduzeća kompanijama “Boksit” i “Alumina” konačno iskažu svoj stav na javnom protestu koji će sutra biti održan u Zvorniku.

Dukić u današnjem saopštenju, reagujući na aktuelne probleme u zvorničkoj Kompaniji “Alumina” uzrokovane blokadom računa ovog preduzeća navodi da će protest biti održan ukoliko ne bude deblokiran račun “Alumine”.

“Blokadom računa zvorničke fabrike blokiraju se i računi Kompanije `Boksit` iz Milića, koja iz tih razloga ovih dana ne radi na proizvodnji i isporuci rude”, ističe Dukić.

On podsjeća da je Fabrika “Birač” iz Zvornika, koja danas posluje pod nazivom “Alumina”, svojevremeno trebalo da bude izgrađena u Milićima radi prerade rude boksita, ali je, iz političkih razloga, izgrađena u Zvoriku.

Dukić navodi da je proces privatizacije, kada je 2003. godine, fabrika predata u vlasništvo Litvanaca, “urađen na kriminogen način”.

“Umjesto da država dobije 10.000.000 KM, kolika je bila vrijednost kupoprodajnog ugovora, tadašnja vlast je platila dugove Litvanaca, u približno istoj toj vrijednosti, a Kompaniju `Boksit` primorala, primjenjujući razne represivne mjere, da otpiše i reprogramira oko 15.000.000 KM”, navodi Dukić.

Predsjednik Kompanije “Boksit” dodaje da za vrijeme Litvanaca, ne samo da je država bila uskraćivana, već je i fabrika organizaciono i tehnološki rasturena na više preduzeća, imovina data pod hipoteke, a po pitanju kredita, koje su Litvanci sami sebi davali, transferišući sredstva u svoje privatne firme u inostranstvu i pritom zadužujući fabriku za 150.000.000 KM, vode se i danas sporovi.

On je podsjetio i da je “Alumina” unazad tri godine, od odlaska Litvanaca, stala na svoje noge, osvajajući nove proizvode i evropsko tržište, a da su na sceni neke grupe koje na volšeban način, za male pare, žele da postanu vlasnici najboljeg i najperspektivnijeg industrijskog giganta u Republici Srpskoj, ali i regionu.

Dukić zaključuje da je blokada fabrike pravo lice onih, koji, kako navodi, na sraman način, umjesto da štite zaposlene, građane i društvenu imovinu, žele da, radi svoga interesa i svoga džepa, dovedu u pitanje opstanak ne samo zaposlanih, već i stanovništva Podrinja.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/protest-radnika-alumine-i-boksita-zbog-blokade-racuna/||claudebot