Manje opštine, veća primanja: Najveće plate imaju radnici u Stanarima

Objavljeno: 16. 4. 2017 u 16:56h

Najveću prosječnu platu – 1.142 KM lane su imali građani Stanara najmlađe opštine u Srpskoj, dok su najmanje zarađivali stanovnici Kupresa – 404 KM.

Republički zavod za statistiku RS je objavio publikaciju o prosječnim zaradama u kojoj je navedeno da je prosječna plata u Srpskoj prošle godine iznosila 836 KM i da je porasla za 18 KM u odnosu na 2012. godinu.

 Međutim od 64 opštine u RS, u većini njih građani su zarađivali manje od prosjeka.

Najveće prosječne plate od oko 1.000 KM osim u Stanarima zabilježene su u Gacku – 1.010 KM i Ugljeviku 1.130 KM.

Platu veću od prosjeka lane su zarađivali i građani Foče – 976 KM, te Banjalučani čija prosječena plata je iznosila 962 KM.

Oko 900 KM su bile prosječne plate u Istočnom Drvaru i Istočnom Mostaru te Istočnom Novom Sarajevu gdje je prosječena plata u odnosu na 2012.  povećana za 130 KM.

Pored mještana Kupresa koji su mjesečno zarađivali nešto malo više od minimalca, najlošije su bili plaćeni mještani Donjeg Žabara -567 KM i Jezera – 559 KM.

Osnovni razlog većih primanja u ovim opštinama su termoelektarne u kojima je zaposlena većina stanovništva.

Miloš Todorović, član Udruženja ekonomista RS „Swot“ kaže da opštine koje imaju termoelektrane imaju mali broj stanovnika.

“Te opšine imaju kombinaciju velikog sistema koji donosi profit, a nemaju velike troškove” – navodi Todorović.

On dodaje da su u Banjaluci plate veće od prosjeka, jer je riječ o gradu sa najviše stanovnika i administrativnom i finansijskom centru.

“Interesantna je Foča koja nema veliki broj stanovnika, ali postaje postala regionalni i univerzitetski centar što sa sobom donosi pokretanje određenih djelatnosti”- navodi Todorović.

Što se tiče opština sa najmanjim zaradama one nemaju ni dovoljno stanovnika ni privrednih aktivnosti.

“Ove opštine nemaju preduzeća a i budžet od pdv-a koji se raspređuje na osnovu površine, broja učenika i broja stanovnika im je manji” – ističe Todorović.

On ističe da republički prosjek plata nije realan jer ga određuju visoke plate u administraciji i finansijskim oblastima.

“Kod nas su administrativni radnici više plaćeni od radnika u privredi za razliku od razvijenih zemalja gdje je situacija obrnuta”- naglašava Todorović.

Kada bi se računao prosjek zarada u proizvdonom sektoru on bi dodaje Todorović bio mnogo niži.

Troškovi veći od plata

Kada se uzmu troškovi života za prošlu godinu zaključak je da prosječni građani u RS gdje god živjeli ne zarađuje dovoljno za život.

Podaci Saveza sindikata RS pokazuju je za osnovne životne troškove četvoročlane porodice u decembru prošle godine trebalo 1.868 KM što su više od dvije prosječne plate u RS.

Najviše novca 689 KM trebalo je za prehranu, zatim za stanovanje i komunalne usluge 578 KM.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/manje-opstine-veca-primanja-najvece-plate-imaju-radnici-u-stanarima/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot