Renovirali hotel u Postojni, našli tajne sobe sa opremom Udbe

Objavljeno: 14. 4. 2017 u 11:49h

Pored hotela “Jama” u Postojni u blizini Postojnske jame u Sloveniji pronađene su četiri tajne sobe za nadzor prepune prislušne opreme prekrivene prašinom.

Za opremu se vjeruje da je iz komunističkog perioda bivše Jugoslavije.

Tajne sobe su otkrivene iza betonskih vrata tokom renoviranja, u zadnjem dijelu hotelskog kompleksa, koji direktno vodi ka Postojnskoj jami. Sobe za nadzor su najvjerovatnije izgrađene u periodu kada je građen hotel 1969. godine, smatra Marjan Batagelj, šef menadžmenta hotela.

“Odsustvo vlažnosti u sobama bilo je idealno za čuvanje osjetljive opreme”, rekao je Batagelj i dodao da se može pretpostaviti da u sobe niko nije ulazio godinama.

Slovenački istraživač Igor Omerza, koji je objavio knjigu o slovenačkoj istoriji, kaže da su ovi centri bili dio šireg prislušnog sistema, kojim je upravljala jugoslovenska tajna policija UDBA.

“Oni su ovo koristili za prisluškivanje ljudi, za koje su vjerovali da su njihovi politički protivnici”, kaže Omerza.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/renovirali-hotel-u-postojni-nasli-tajne-sobe-sa-opremom-udbe/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])