Sindikat traži ostavku Ranke Mišić

Objavljeno: 11. 4. 2017 u 15:32h

Sindikat uprave Republike Srpske danas je na sjednici Republičkog odbora donio zaključak da predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić nema više povjerenje da zastupa interese ovog sindikata, jer je u proteklom periodu radila protiv interesa radnika.

Predsjednik Sindikata uprave Tomislav Vrhovac smatra da je u protekle četiri godine rad Saveza sindikata bio kontraproduktivan, jer Savez nije učestvovao u raspravi o Zakonu o radu, koji je, ipak, donesen, te nije sklopljen opšti kolektivni ugovor.

“Nije u skladu sa Ustavom, niti korektno prema članovima Saveza da se ne učestvuje u raspravi o Zakonu o radu”, istakao je Vrhovac.

On je rekao da se postavlja pitanje odgovornosti, te da prvi čovjek mora biti odgovoran za organizaciju koju vodi, pa čak i “ako ima pritisak sa strane”.

“Protiv Ustava je i to što nisu formirane unije sindikata budžetskih korisnika, ni unije industrijskih i proizvodnih radnika, niti imenovani potpredsjednici, kako se ne bi moglo pregovarati kako treba sa udruženjem poslodavaca i sa Vladom Srpske”, rekao je Vrhovac.

On je naveo i da je Savez sindikata uputio 76 amandmana na Zakon o radu, a nije učestvovao u raspravi o tom zakonu.

Vrhovac je rekao da je Sindikat uprave zakazao Izbornu skupštinu sindikata za 23. maj u Tesliću, kada će biti biran novi predsjednik Sindikata uprave.

Prema njegovim riječima, Republički odbor Sindikata uprave danas je prihvatio i da se po dva mjeseca prosvjetnim radnicima isplate dugovanja od 2011. do 2015. godine a koja nisu utužena, te da se nakon toga ide u izmirenje svih ostalih obaveza za budžetske korisnike nastalih u 2015. i 2016. godini u 12 jednakih rata.

“Dogovoreno je i da se nastave pregovori i o načinu izmirenja dugovanja onima koji su dobili sudske presude ili su na osnovu mirnog rješavanja radnog spora dobili spor”, rekao je Vrhovac.

Potpredsjednik Sindikata uprave Božo Marić rekao je da će predstavnici ove sindikalne organizacije pozvati sve druge granske sindikate koji dijele njihovo mišljenje da im se pridruže u inicijativi za reformu Saveza sindikata.

“Savez sindikata koji radi na retrogradan način nikome nije potreban, osim grupi pojedinaca koji ostvaruju koristi zbog pozicije na kojoj se nalaze”, rekao je Marić.

On smatra da radničkoj klasi Republike Srpske nije potreban savez koji će svoj sopstveni statut da “stavi pod noge” i da iz toga izvlači samo ono što njemu odgovara, a da se oglušava o zahtjeve sopstvenih članica.

Predsjednik Saveza sindikata Ranka Mišić rekla je novinarima, reagujući na navedene optužbe, da predsjednik Saveza sindikata radi isključivo u skladu sa statutom, te da trenutno radi posao koji je važan za radnike Republike Srpske i da ne želi da komentariše “političku kohabitaciju pojedinih sindikata”.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/sindikat-trazi-ostavku-ranke-misic/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])