Mali maturanti hrle na medicinu i u IT sektor

Objavljeno: 11. 4. 2017 u 16:10h

Najviše učenika devetih razreda u Republici Srpskoj po završetku osnovne škole voljelo bi da se upiše u elektrotehničku i medicinsku školu, dok interesovanje za gimnaziju, za razliku od ranijih godina, u pojedinim mjestima opada.

Pokazali su to rezultati ankete koja je rađena među malim maturantima, a na osnovu kojih je kreiran nacrt plana upisa u srednje škole za 2017/2018. školsku godinu.

Rezultati ankete pokazuju, međutim, da će biti teško pomiriti želje učenika i zahtjeve poslodavaca, jer mladi ne žele u pekare, mesare, obućare, ma koliko poslodavci za njima vapili. Mnogo privlačnija su im informacione tehnologije i “bijeli mantili”, kao podloga za studiranje.

Svršeni osnovci iz Doboja najveće interesovanje su pokazali za medicinu, a zatim za elektrotehniku i saobraćaj.

Prema riječima predsjednika Aktiva direktora srednjih škola dobojske regije Spasoje Vasiljevića, želje budućih osnovaca kada je riječ o ekonomiji i građevini su podjednake.

“Zanimljivo je da je interesovanje za gimnaziju ove godine opalo u odnosu na ranije godine. Mislim da je razlog drugačiji odnos prema fakultetima nego što je bi­o ranije. Učenike sada više privlače tehničke škole”, rekao je Vasiljević.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola prijedorske regije Valentina Sovilj kaže da su ove godine za svršene osnovce veoma atraktivna moderna zanimanja elektrotehničke škole, poput informacionih tehnologija.

“Vlada interesovanje i za zdravstvo, ali ni blizu kao što je to bilo lani. Bilo je i učenika koji su se izjasnili da bi voljeli da se upišu na ekonomiju, pravo i u trgovinu, kao i gimnaziju, ali mnogo manje nego ranije”, rekla je Soviljova.

Kada su u pitanju zanati, mali maturanti na području prijedorske regije najviše bi željeli da se upišu u školu za varioce, automehaničare i mehaničare.

Zamjenik predsjednika Aktiva osnovnih škola banjalučke regije Dušan Mišljenović kaže da je na području Krajine najveće interesovanje malih maturanata za gimnaziju, zatim medicinsku i ekonomsku, pa elektrotehničku školu.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola sarajevsko-romanijske regije Žarko Kovačević kaže da se želje malih maturanata razlikuju od opštine do opštine.

“U Sokocu interesovanje postoji samo za gimnaziju, šumarstvo i obradu drveta, dok je u Rogatici najviše zastupljena ekonomska struka. U Palama devetaci su se izjasnili da bi najviše željeli da se upišu na tehničke smjerove, kao što su mašinstvo i elektrotehnika i kulinarstvo od zanata. To su samo neke od želja đaka”, rekao je Kovačević.

Na području Bijeljine najveće interesovanje učenika vlada za medicinsku i ekonomsku školu, a ne manjka ni onih koji žele da se upišu u poljoprivrednu školu i gimnaziju. Učenicima je privlačno i zanimanje frizera.

Mali maturant iz Banjaluke Ivan Blagojević od malih nogu je maštao da bude automehaničar, zbog čega će se u tu školu najvjerovatnije i upisati.

“Volim automobile i moja želja je oduvijek bila da budem automehaničar. Međutim, moji roditelji se baš i ne slažu s tom idejom, jer smatraju da je to “prljav” posao i žele da se upišem u bilo koju drugu školu. Ipak odlučili su da popuste i da se školujem za ono što volim”, ispričao je Blagojević.

Poslodavci

Potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić ističe da mnogi učenici griješe pri izboru škole, jer zaboravljaju da osim medicine i ekonomije ima i drugih dobrih zanimanja.

“Malo ko od njih ima u vidu da obućarska struka danas obezbjeđuje siguran posao i bolju budućnost. Takođe, u današnje vrijeme dobar izbor je i metalska industrija, kao i tehničar CNC tehnologije i druga slična zanimanja, koja su zapostavljena”, rekao je Trivić.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/mali-maturanti-hrle-na-medicinu-i-u-it-sektor/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])