Prelazi krcati putnicima

Objavljeno: 10. 4. 2017 u 11:25h

Evropska unija obustavila je proteklog vikenda apsolutnu primjenu strogih kontrola na granicama Šengen zone, ali je i dalje na snazi ciljana provjera putnika iz “trećih zemalja”, među koje spadaju i državljani BiH, zbog čega su kolone na graničnim prelazima i dalje kilometarske.

Nova pravila za prelazak šengenske granice, donesena zbog terorističkih prijetnji i mogućeg povratka islamističkih boraca sa sirijskog ratišta, stupila su na snagu u petak.

Sistematske provjere su ukinute i tokom ove sedmice radiće se na dogovoru o tome u kojim će tačno periodima one biti primjenjivane. Od obustave strožih kontrola nisu izuzeti ni sumnjivi državljani EU, što dodatno stvara gužve na granicama.

Uprkos smanjenim kontrolama, na graničnim prelazima između Hrvatske i Slovenije, te Hrvatske i Mađarske vozači su na prelazak čekali po nekoliko časova. Pritužbe vozača ne prestaju, a posebno kada je u pitanju saobraćaj na granici Hrvatske i Slovenije, gdje se prema izjavama putnika čeka i po tri časa. Naročito velike gužve stvaraju kolone autobusa i teretnih vozila.

Kancelarija direktora hrvatske policije saopštila je da uprkos saradnji sa graničnim policijama Slovenije i Mađarske, kao i primjeni svih raspoloživih tehničkih i ljudskih kapaciteta, nisu uspjeli ublažiti gužve na prelazima.

Prema informacijama Granične policije BiH većih gužvi ima i na najfrekventnijim graničnim prelazima na granici BiH, između ostalog u Gradišci, gdje su tokom vikenda zabilježena čekanja do 90 minuta.

Dodali su da se, s obzirom na nadolazeće vaskršnje praznike i ako se u Hrvatskoj budu primjenjivale mjere u skladu sa uredbom EU, očekuju još duža zadržavanja.

“Zbog toga apelujemo na vozače da koriste alternativne granične prelaze na jugu zemlje, a to su Crveni Grm, Gabela polje, Zvirići i Bijača, gdje su zadržavanja mnogo manja. Ako je gužva i na graničnom prelazu Brod, vozačima preporučujemo da idu u Šamac, a umjesto Gradiške na Gradinu”, istakli su u Graničnoj policiji.

Uputstva za državljane BiH

  • potreban validan pasoš
  • svrha i uslovi boravka u EU moraju biti opravdani
  • mora biti prikazan određeni iznos novca kojim će finansirati boravak i povratak
  • u bazi podataka ne smiju biti bilo kakve informacije koje bi mogle ukazivati na to da će narušavati javni red i mir

Alternativni granični prelazi

  • Crveni Grm
  • Gabela polje
  • Zvirići
  • Bijača
  • Šamac
  • Gradina

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/prelazi-krcati-putnicima/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot