Hladnoća desetkovala zasade malina

Objavljeno: 10. 4. 2017 u 15:21h

Ovogodišnji rod malina koje se uzgajaju na području opštine Bratunac, prema procjeni poljoprivrednih stručnjaka, biće za oko 40 odsto manji u odnosu na prošlu godinu, jer je veliki broj sadnica ovog jagodičastog voća izmrzao tokom zime.

“Došlo je do odumiranja velikog broja pupoljaka i to će se svakako odraziti na prinos kod naših proizvođača. Procjene su da je kod sorte “miker” izmrzavanje veće od 70 odsto, a u zasadima “vilameta” najmanje 30 odsto”, kaže diplomirani inženjer poljoprivrede Aleksandar Stević.

U Udruženju malinara Bratunca, Srebrenice i Milića “Vilamet” ističu da su zbog dugotrajnih niskih temperatura tokom februara i neadekvatne zaštite sadnica desetkovani zasadi “mikera” u ovom dijelu Podrinja.

“Obišli smo više od 100 zasada i utvrdili da su velika oštećenja od izmrzavanja i u starijim zasadima “vilameta”. Na udaru jakih mrazeva našli su se malinjaci u kojima je ranije potvrđeno prisustvo određenih bolesti sadnica, kao i zasadi u kojima nisu primijenjena sva uputstva stručnjaka o zaštiti”, kaže predsjednik Upravnog odbora ovog udruženja Ivan Stojanović i dodaje da je situacija dobra jedino kada je riječ o zasadima koji su podignuti prošle godine.

Posljedice izmrzavanja izdanaka su najvidljivije u malinjacima uz rijeku Drinu.

“Prije pet godina zasadio sam “vilamet” i “miker” na parceli površine oko tri dunuma. Prošlogodišnji prinos bio je oko četiri tone, a ove godine ne mogu očekivati ni polovinu, jer je veliki broj sadnica izmrzao”, kaže Milovan Mitrović iz Osamskog kod Bratunca.

Proizvođači malina očekuju da cijena ovog voća neće biti niža od prošlogodišnje, kada su otkupljivači za kilogram malina plaćali 3,3 marke.

Nedavno je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS isplatilo malinarima 21 fening premije po kilogramu ovog voća.

Opština Bratunac je prije tri godine počela da realizuje program “Obnavljanje i podizanje novih zasada malina i kupina”, u okviru kojeg je, u saradnji sa međunarodnim organizacijama, obezbijeđeno više od milion besplatnih sadnica. Proizvodnjom ovog voća bavi se više od hiljadu porodica u Bratuncu. Opština je prošle godine podigla sopstveni rasadnik malina, a ove godine će početi izgradnja sistema za navodnjavanje u svim mjesnim zajednicama, za šta je resorno ministarstvo obezbijedilo oko sedam miliona maraka.

Pčelinja društva

Marko Živković iz Repovca, dugogodišnji malinar i pčelar, kaže da su zbog nepovoljnih vremenskih uslova tokom prošle zime uništena i brojna pčelinja društva na području Bratunca.

“Od 82 košnice ostalo mi je svega sedam. Zima koja je iza nas bila je pogubna za mnoga pčelinja društva i mali je broj pčelinjaka u kojima nije bilo uginuća”, rekao je Živković, koji je istakao da će ovakvo stanje u pčelarstvu direktno uticati i na prinos malina, jer su pčele njihovi glavni oprašivači.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/hladnoca-desetkovala-zasade-malina/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot